La gestió de la Covid-19 endarrereix la presentació de la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d'Hivern
En una intervenció al Parlament, Gerard Figueras indica que també estan a l'espera de rebre l'aval de l'Estat. Els principals grups de l'oposició demanen més lideratge per tirar endavant el projecte
La gestió de la Covid-19 ha frenat de moment la presentació de la candidatura dels Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030 davant del Comitè Olímpic Internacional (COI). El tràmit havia d'estar a punt el juliol passat, però no s'ha fet encara per "motius d'agenda", atès que calia reunir tant el Comitè Olímpic Espanyol (COE) com les tres administracions que segons el projecte vigent s'haurien d'implicar en l'esdeveniment: els governs català, aragonès i espanyol.
Així ho ha explicat aquest dimecres el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament, en el transcurs de la qual els principals grups parlamentaris de l'oposició han reclamat que es torni a avançar en els terminis previstos i han retret "manca de lideratge" a la Generalitat. Figueras ha explicat que la feina tècnica està enllestida però que davant d'aquesta situació s'ha decidit "parar màquines" perquè estan pendents de rebre l'aval del Govern espanyol. Quan les quatre principals institucions implicades es posin d'acord per fer avançar el projecte, es reprendrà l'activitat.
El secretari general ha explicat a la comissió que els Jocs d'Hivern, amb la participació d'uns 3.000 esportistes durant quinze dies, té un cost d'organització d'uns 1.300 milions d'euros, dels quals el COI en sufraga dues terceres parts. La resta provindrien, bàsicament, de la venda d'entrades, el marxandatge i aportacions privades. Per això, Figueras sosté que es tracta d'un esdeveniment que "s'autofinança". També ha volgut defensar novament que el Govern ho veu com "una oportunitat per al territori" i que serà sostenible tant a nivell ambiental com econòmic.
Pel primer grup de l'oposició, C's, Javier Rivas ha qüestionat el fet que Barcelona formi part de la candidatura perquè opina que és "centralista". El diputat ha suggerit que, si la capital catalana només ha d'acollir la inauguració i les proves de gel, "seria més convenient apostar per altres territoris" que "necessiten de més projecció" i s'ha referit concretament a Lleida.
Des del PSC-Units, Òscar Ordeig ha demanat "un lideratge més clar" i ha estès aquesta crítica cap a l'Ajuntament de Barcelona. Figueras li ha respost que el president Quim Torra ja va enviar una carta al COE per mostrar el suport de la Generalitat al projecte. Ordeig ha demanat que el projecte tingui en compte "tot el conjunt del Pirineu", incloent-hi l'Aragó, Andorra i França, i que s'hi inclogui tant el Pallars Sobirà com el Jussà. El parlamentari urgellenc hi ha afegit que la candidatura "ha de ser una oportunitat per posar aquest territori al dia i per "situar el seu nom al costat del de Barcelona, que és conegut internacionalment".
Per En Comú Podem, Concepción Abellán ha afirmat que, tot i que els Jocs d'Hivern poden facilitar la creació d'infraestructures, des del seu grup creuen que cal "prioritzar l'impacte de l'esdeveniment a mitjà i llarg termini". Finalment, pel grup parlamentari del PP, Manuel Reyes ha dit que l'esdeveniment hauria de suposar "un exemple de col·laboració entre administracions, com es va fer als Jocs Olímpics de Barcelona 1992". Pel que fa a la CUP (que forma part del grup mixt), el seu grup municipal de la Seu d'Urgell ha lamentat que ni els dos diputats urgellencs al Parlament (Òscar Ordeig i Francesc Viaplana) ni cap parlamentari de JxCat "no han dit res de la moció aprovada al Parlament al 2019 per a la celebració d'un referèndum" a l'Alt Pirineu sobre aquesta qüestió. La CUP creu que "s'estan saltant l'obligació democràtica de consultar prèviament la població".