Requereixen informació a l'Ajuntament de la Seu sobre les contractacions a EFIAL
L'alcalde Albert Batalla es mostra tranquil i assegura que les adjudicacions ''estan ben fetes, avalades pel secretari i la interventora''. Compromís demana que se suspengui els contractes amb la consultoria fins que s’esclareixin totes les demandes judicials. CDC titlla els registres de "reality show" i els atribueix a Jorge Fernández Díaz
Efectius de paisà de la Guàrdia Civil han entrat a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell aquest dimarts cap a les onze del matí, per, segons fonts del consistori, fer una petició d'informació per part del jutjat sobre les contractacions fetes a EFIAL. Els agents han estat una mitja hora a la casa consistorial i seguidament han marxat, sense endur-se cap tipus de documentació.
Des de l'Ajuntament s'ha informat que es prepararà la documentació requerida i es farà arribar al jutjat del Vendrell, que és qui ha fet el requeriment. L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, s'ha mostrat tranquil i ha assenyalat que, pel que fa a la capital alturgellenca, "les adjudicacions estan ben fetes, avalades pel secretari i per la interventora; estem molt tranquils".
Batalla ha aprofitat per recordar que "les adjudicacions es fan per junta de govern, on hi ha tots els grups municipals". El batlle urgellenc hi ha afegit que les contractacions amb aquesta consultora es duen a terme des de mitjans de la dècada de 1990, i que els darrers anys ja s'ha treballat per respondre als diversos requeriments que s'han fet per part del Ministeri d'Hisenda espanyol. En aquest sentit, l'alcalde, ha apuntat que els estudis d'EFIAL han estat útils per a l'Ajuntament ja que els han ajudat a absorvir "el gruix de feina superior respecte a les finances municipals, que han requerit la contractació de professionals externs".
Comunicat de l'Ajuntament de la Seu
En un comunicat posterior, l'Ajuntament de la Seu ha detallat que "aquest és un procediment administratiu ordinari i amb el qual l'Ajuntament té total voluntat de col·laboració" i ha recordat que el consistori "ja va fer públic al seu dia un informe de la Secretaria i la Intervenció municipals on es constatava: que tots els contractes subscrits amb Efial s'havien tramitat correctament; que totes les tasques encomanades eren necessàries, i que totes les tasques que s’havien encomanat havien estat realitzades". En conseqüència, l'Ajuntament "manifesta la seva tranquil·litat sobre aquesta qüestió, reitera la seva voluntat de transparència i col·laboració amb la justícia, i lamenta que fets com aquests puguin tacar la reputació de la institució".
Compromís demana suspendre les contractacions amb EFIAL
Davant de les informacions sobre el requeriment a l'Ajuntament de la Seu en relació amb EFIAL, el grup municipal de Compromís X La Seu ha volgut incidir en el fet que el consistori urgellenc va ser un dels primers ajuntaments catalans en contractar l’empresa de consultoria després de la seva creació, l’any 2007. Així mateix, el principal grup de l'oposició indica que s'han realitzat nombroses contractacions sense concurs públic des de llavors, la suma de les quals és de 600.000 euros. Compromís també assenyala que el mes d'abril d'aquest any, a instàncies del seu grup i d'ERC, es va aprovar una moció en el ple municipal per la qual no es podien fer més contractacions directament. L'acord es va realitzar amb el vot favorable de tots els grups municipals excepte Convergència, que ja havia comunicat que des d'aquell moment farien per concurs municipal totes les contractacions, fins i tot aquelles inferiors a 18.000 euros en què no és necessari, per tal que no quedés "cap ombra de dubte" sobre la transparència dels tràmits.
Des de l'oposició es critica, però, que la Junta de Govern Local va tornar a adjudicar aquest dilluns un nou contracte sense concurs a EFIAL per prop de 5.000 euros, reiterant "irregularitats a les contractacions" i demanant "celeritat al procediment judicial per a aclarir quan abans possible aquesta situació". Compromís sol·licita a Albert Batalla que suspengui les contractacions amb la consultoria fins que s’esclareixin totes les demandes judicials en curs, donant compliment i respectant els acords presos al ple municipal de la Seu d’Urgell.
CDC qualifica els registres de "circ mediàtic organitzat pel ministre"
Segons han destacat diversos mitjans, es dóna el cas que l'operació s'ha donat a conèixer a la premsa abans que els agents entressin a alguns dels consistoris. De fet, diversos alcaldes han mostrat la seva sorpresa pel fet que els periodistes ja fossin davant dels ajuntaments quan encara no havia aparegut cap membre de la Guàrdia Civil ni havien rebut cap requeriment.
Amb aquest context, des de l'executiva interna de CDC han qualificat de "circ mediàtic organitzat pel ministre" -en al·lusió a Jorge Fernández Díaz- l'operatiu policial i judicial d'aquest dimarts. El responsable de règim intern i comunicació de CDC, Francesc Sánchez, ha denunciat a través de l'ACN que darrera d'aquests nous escorcolls hi hauria "la voluntat política de fer mal" a la formació convergent i al procés sobiranista. Sánchez argumenta que el cas d'EFIAL ja fa dos anys que es va fer públic, per la qual cosa troba sospitós que es facin registres ara, "tres dies abans del congrés de Convergència" i pocs dies després que esclatés l'escàndol de les gravacions, destapades pel diari Público, en què Fernández Díaz conspirava, sense èxit, per incriminar els partits independentistes en possibles casos de corrupció.
El dirigent de CDC es mostra escèptic i creu que "mentre hi hagi Jorge Fernández Díaz com a ministre de l'Interior, qualsevol actuació tindrà l'ombra de sospita" per les "relacions estranyes amb la Fiscalia". Per això, demana que Fernández Díaz dimiteixi i conclou que el responsable d'Interior "ja actua més com a director d'un reality show que no com a ministre".
El nucli central de la investigació: Torredembarra
Entre els ajuntaments als quals s'ha demanat informació, a banda de la Seu, també hi ha els de Barcelona i Girona. La investigació, però, té com a nucli central l'ajuntament de Torredembarra. Segons ha informat el TSJC, de moment hi ha dotze detinguts, entre els quals dos exalcaldes de CiU i el president d'EFIAL. També s'ha escorcollat els consistoris de l'Ametlla de Mar, Tortosa, Ascó i Vandellòs. Fora de Catalunya, s'ha entrat a les administracions locals de Torrejón de Ardoz, Chinchón i Miraflores de la Sierra, entre d'altres.
Segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció, s'investiguen delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de caudals públics, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a les administracions i infidelitat en la custòdia de documents. Les actuacions es van originar en les denúncies de regidors de diversos dels ajuntaments afectats.
Al llarg de la investigació, s'hauria detectat la creació d'una figura instrumental i fictícia d'entitats públiques empresarials locals que no tenien cap activitat específica i a partir de la qual s'iniciava un entramat fraudulent pel qual es desviaven fons públics municipals dels ajuntaments en aquestes empreses i després a d'altres privades. A continuació, segons la Guàrdia Civil, gran part d'aquestes quantitats eren desviades a Andorra.
En l'operació 'Termyca' hi han participat 342 agents de la Guàrdia Civil, segons ha informat el cos.