Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La inflació a la demarcació de Lleida es dispara fins a un 6,2% interanual

La inflació a la demarcació de Lleida es dispara fins a un 6,2% interanual

L'augment es concentra especialment en els subministraments bàsics com llum, aigua i combustibles (+24,2%) i en el transport (+12,3%). Al conjunt de Catalunya, l'augment de l'IPC els darrers dotze mesos és del 5,2%, el més alt de la sèrie històrica
Torre d'alta tensió (Foto: arxiu)
12/11/2021 10:45

L'Índex de Preus del Consum (IPC) a les comarques de Ponent i de l'Alt Pirineu i Aran ha augmentat a l'octubre un 1,8% respecte al mes anterior. Això fa que la inflació interanual ja es dispari fins al 6,2%.

El principal responsable d'aquest increment és el grup de subministraments bàsics, com ara electricitat, aigua, gas i d'altres combustibles. En aquest àmbit, l'augment interanual ja és d'un desproporcionat 24,2%, gairebé set punts més que al mes anterior. També puja molt per damunt de la mitjana el transport (+12,3%), mentre que l'ensenyament experimenta un encariment més moderat (+1,4%).

A Catalunya, l'IPC interanual ha augmentat un 1,7% a l'octubre. Pel que fa a la xifra actual, tot i ser inferior a la de la demarcació de Lleida, també presenta una inflació molt alta, del 5,2% en els darrers dotze mesos. És, de fet, la taxa més alta de la sèrie històrica.

Augments també a la resta de productes i serveis

A la mitjana catalana, el pes principal de l'encariment també correspon a llum, aigua i gas (+17,7%) i als carburants (+12,6%). Aquest sector ja acumula set mesos consecutius amb taxes interanuals superiors al 8%, un fet totalment inèdit. I de manera més concreta, l'encariment d'un d'aquests serveis ja és totalment desbocat: l'electricitat s'ha apujat un 62.8% en 12 mesos. El mateix passa amb els carburants, que ja fa més de mig any que registra taxes de creixement similars a les de l'electricitat. La darrera vegada que els carburants van experimentar pujades de preu tan continuades i accentuades a Catalunya va ser al començament de 2011.

Tot i això, el cert és que pràcticament tots els productes s'han encarit a l'octubre, amb l'única excepció dels vinculats al sector de les comunicacions (-0,5%). Destaquen -amb dades de tot Catalunya- els increments en aliments i begudes no alcohòliques (+1,7%), restaurants i hotels (+1,7%) i en l'oci i la cultura (+1,5%). Tot seguit hi apareix l'ensenyament (+1,4%), el sector de vestit i calçat (+1,2%) i la sanitat (+1,1%), mentre que el sector dels mobles i articles de la llar i el de les begudes alcohòliques i tabac van registrar taxes de variació de l'1% i el 0,7%, respectivament.