La inversió territorialitzada dels pressupostos de l'Estat a la demarcació de Lleida s'estanca en els 80 milions d'euros
Més de la meitat correspon al manteniment de carreteres com l'N-260, l'N-145 i l'N-230. El projecte de la variant de la Pobla de Segur té consignada de moment una partida de 500.000€
El Ministeri de la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic preveu destinar 100.000 euros per mantenir zones verdes a l'entorn del pantà de Rialb, mitjançant el Consorci Segre-Rialb, 50.000€ per millorar l'accés i construir una rampa a aquest embassament, a la zona de Vilaplana.
Fora del Pirineu, es destinarà 1 milió d'euros per a actuacions de conservació de la biodiversitat dels canals d'Urgell, 604.000 euros per a programes de seguiment d'estat de les masses d'aigua; 300.000 per a la restitució territorial per les obres de regulació i infraestructura hidràulica. De la seva banda, el Ministeri de Cultura i Esports ha previst destinar 400.000 euros a la restauració de les cobertes de la Seu Vella de Lleida.
La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha consignat una partida d'1,1 milions d'euros per a construccions, instal·lacions informàtiques i tècniques a les comarques de Lleida. AcuaMed preveu invertir l'any vinent 506.000 euros en la depuradora i col·lectors d'Alcoletge, i 127.000 euros més en la dels municipis de Térmens i Menàrguens, Finalment, Paradores destinarà l'any que ve 68.000 euros a la millora del Parador de Lleida.
El PSC valora positivament la proposta
El PSC de Lleida, Pirineu i Aran ha emès un comunicat en què mostra el seu suport a la proposta d'inversió territorialitzada, perquè considera que "s'hi recullen partides importants donant impuls a millores en carreteres i a les connexions ferroviàries, així com inversions en patrimoni i infraestructures de regadiu, entre d'altres”.
A nivell més general, la diputada lleidatana Montse Mínguez i la senadora Lorena González han dit que "més enllà de les xifres i el detall d’inversions, aquest és sobretot un pressupost necessari per afrontar un context especialment complicat, en que famílies, pensionistes, joves, empresaris i treballadors del país hi tenen un especial protagonisme", amb mesures que creuen que "han de garantir la justícia social i la protecció de la nostra economia".
Augment del 25% en la despesa de defensa
També en aquest àmbit general, un dels punts que ha cridat més l'atenció i ha generat més polèmica és l'increment d'un 25% en la despesa destinada al Ministeri de Defensa, que ascendeix fins als 12.316 milions d'euros. En aquest apartat, a més a més, la partida destinada específicament a la "modernització de les Forces Armades" augmenta fins a un 70%, amb una aportació total de 4.900 milions. Tot plegat, després que l'OTAN ha instat recentment l'Estat espanyol a augmentar fins a un 2% el percentatge de PIB destinat a defensa de cara al 2029.