Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La justícia andorrana declara nul l'escorcoll pel 'cas Pujol' a casa dels màxims accionistes de BPA

La justícia andorrana declara nul l'escorcoll pel 'cas Pujol' a casa dels màxims accionistes de BPA

El Tribunal Constitucional ordena retornar tot el material que es va comissar el juny passat. Conclou que la perquisició va ser massa àmplia i "indueix el risc de perseguir altres delictes"

Joan Pau Miquel i Higini Cierco (Foto: ACN)
Joan Pau Miquel i Higini Cierco (Foto: ACN)
21/02/2018 19:48

El Tribunal Constitucional andorrà ha declarat nuls els escorcolls que el passat 8 de juny es van practicar als domicilis personals i professionals dels que van ser els màxims accionistes de Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, fins a la nacionalització del banc.

Segons ha informat el Grup Cierco a través d'un comunicat, l'alt tribunal ha considerat que la perquisició ordenada per la Batllia (jutjat) arran d'una suposada revelació de secret bancari vinculada al 'cas Pujol' va ser tan àmplia que "indueixen el risc de perseguir altres delictes, concretament, aquells que deriven de la causa BPA". Per aquest motiu, segons diu la mateixa nota, "ordena el retorn als recurrents de tots els documents, aparells i suports informàtics que van ser objectes de segrest".

La sentència del Constitucional ha estat notificada aquest dimarts als interessats i, segons el comunicat difós pel Grup Cierco, l'alt tribunal ha dictat una resolució en què reconeix que s'ha vulnerat el dret a la intimitat dels antics accionistes majoritaris de BPA i una altra en la que admet la vulneració del dret a la defensa dels advocats de la família Cierco al principat andorrà, al·legant que entre la documentació confiscada i els 38.410 correus electrònics comissats hi havia moltes comunicacions entre clients i assessors legals.

Sobre l'ordre d'escorcoll als domicilis professionals i personals d'Higini i Ramon Cierco arran de la querella interposada per la defensa de la família Pujol, l'alt tribunal considera que els elements del procediment van ser respectats però afegeix, segons diu la nota, que el mandat de la batlle instructora es va extralimitar. En aquest sentit, tot i que el TC reconeix que buscar proves "és un objectiu legítim", s'ha de fer amb la "proporcionalitat adequada i amb les mesures exactes per resoldre allò que es pretén en el cas concret i no en cap altre", segueix el comunicat.

El Constitucional andorrà també destaca que la magistrada era conscient que els querellats estaven involucrats en el 'cas BPA' -destapat arran del comunicat del FinCEN, la divisió de delictes financers del Departament del Tresor dels Estats Units, que va acusar l'entitat de permetre blanquejar diners procedents del crim organitzat internacional- i que, per tant, calia una "extrema cura". Per això retreu que s’hagués acudit als seus domicilis personals i ho exemplifica amb el fet que es segrestessin des de diversos CD de música a llibres relacionats amb el ‘cas BPA’.

Mostrar formulari de contacte