Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La llana Xisqueta passa a ser Ofici Singular de Catalunya

La llana Xisqueta passa a ser Ofici Singular de Catalunya

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu acull l'exposició "La llana de l’Ovella Xisqueta, Fusta i Cistelleria d’Avellaner” El projecte el coordina el dissenyador de la Seu d'Urgell Gerard Moliné
Llana de l'Ovella Xisqueta
24/02/2010 10:17

Aquest divendres, 26 de febrer, a les 11 del matí, s’inaugura a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu una exposició d'objectes fets amb llana Xisqueta, fruit del treball del dissenyador de la Seu d'Urgell Gerard Moliné–Artesania de Catalunya, artesanes locals i l’Associació Obrador Xisqueta.

La iniciativa s'emmarca en el Projecte Oficis Singulars, que té com a objectiu difondre l’artesania catalana a través de la marca “Empremtes de Catalunya”. Així mateix, es planteja el repte, no només de conservar els oficis antics, sinó també de dinamitzar-los.

Segons s'indica des de l'organització, "la mostra vol fomentar l’experimentació dels materials i del treball artesà a través de la mirada contemporània de joves dissenyadors que s’encarreguen de dirigir la feina dels artesans per reinventar i redissenyar objectes de base tradicional per a un ús contemporani". En el cas de la llana de l'Ovella Xisqueta l’artífex del treball ha estat el dissenyador de la Seu d’Urgell Gerard Moliné, que porta bolcat en aquest projecte molts anys. Moliné coordina actualment tots el Oficis Singulars de Catalunya.

La llana d'ovella xisqueta

L’Associació Obrador Xisqueta, juntament amb l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i el suport del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, han col·laborat aquest darrer any en una col·lecció específica al voltant de la llana d'ovella de raça Xisqueta. La mostra, “La llana de l’Ovella Xisqueta, Fusta i Cistelleria d’Avellaner”, n'és el resultat.

Cal afegir que la proposta ofereix també per primer cop després de gairebé 50 anys la possibilitat de comprar llana del país per a usos artesans. El fet de tenir a la venda llana Xisqueta és un fet extraordinari ja que és un material que no existeix com a producte en el nostre país. Actualment els artesans i professionals que es dediquen a la llana han de comprar-la fora de l’Estat. "És el primer cop que podrem gaudir de llana del país i transformada en el mateix territori", es remarca des de l'organització. La marca que s’ha creat per a donar-ho a conèixer és Ovella xisqueta. Llana de l’Alt Pirineu.

Cal recordar que l'Associació Obrador Xisqueta, en el marc del Projecte Grípia, neix amb la finalitat de pagar un preu just per la llana de les ramades de les valls del Pirineu on es troba aquesta raça d’ovella. El Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça concentren la majoria de caps de 'xisqueta', catalogada fa pocs anys i en perill d’extinció, tot i que poc a poc va augmentant el nombre de caps de bestiar.

L’Associació, tenint com a pretext aquest motiu, treballa en la formació d'artesans i artesanes; el desenvolupament d'una artesania de qualitat cent per cent local, totalment artesana i d'innovació i en la revalorització de l'ofici de pastor.

Mostrar formulari de contacte