La manca de neu passa factura al Pirineu
El sector hoteler ha tancat el pont de la Puríssima amb un 35% d'ocupació S'ha passat de 90.000 esquiadors a 5.000 i el sector tem per les reserves de Nadal
La temporada d'hivern a l'Alt Pirineu i Aran ha començat amb les xifres més baixes d'ocupació dels últims anys. La manca de neu i la majoria de pistes tancades han provocat que només el 35% de places hoteleres de la muntanya s'hagin omplert durant els ponts de la Puríssima i la Constitució.
Segons informa l'ACN, les dades contrasten amb els percentatges de l'any passat, en què es registraven rècords d'ocupació, amb una mitjana del 80%. La valoració és fins i tot inferior al pont del 2006, un dels pitjors de la última dècada, amb només el 60% de places hoteleres ocupades.
Enguany, el 80% d'ocupació només s'ha registrat en algunes cases de turisme rural. El sector espera que es pugui remuntar el balanç durant les vacances de Nadal, si finalment arriba la neu. En relació amb les pistes d'esquí, aquest pont s'ha rebut 5.000 esquiadors dels 90.000 d'ara fa un any.
Xifres pessimistes
Del bon record del pont de la Puríssima de l'any passat s'ha passat a un començament de temporada amb xifres pessimistes per als hotels del Pirineu i sobretot per a les pistes d'esquí. Espot Esquí, Boí Taüll i Port Ainé han ofert al tram final del pont 25 quilòmetres esquiables, produïts amb neu artificial, el que suposa una quarta part del domini esquiable.
Baquèira Beret no ha pogut estrenar-se perquè no ha estat possible fabricar-hi neu després d'un període d'inversió tèrmica que ha fet que la principal estació d'esquí del Pirineu català (l'any passat va vendre més del 50% dels forfaits) no hagi pogut rebre esquiadors. Aquest fet també ha afectat negativament els establiments turístics de la Val d'Aran.
El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Jordi Blanch, ha assegurat que "els resultats de l'ocupació d'aquest pont no es corresponen amb la il·lusió abocada pel sector en un principi". Segons Blanch a la falta de neu, que ha estat el greuge real, cal sumar-hi la llargada del pont i les interrupcions amb dies laborables pel mig. Segons Blanch "aquest pont ha estat una bufetada, però de cara al Nadal tot estarà a punt per remuntar".
El turisme rural, l'esperança
En turisme rural, l'ocupació ha estat a la demarcació de Lleida una mica més alta, del voltant del 60%, i amb algun pic del 80, "perquè és un sector amb poca oferta de places d'allotjament". Segons comenta Jordi Blanch, el turisme de proximitat és una de les vies d'escapada que permeten fer una sortida de dos o tres dies amb poca despesa i amb l'únic objectiu "d'escapar-se de la rutina, sortir i passejar". Per això, al no dependre de la neu, ha registrat més ocupació.