Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Mancomunitat de l'Urgellet ampliarà l'abocador comarcal amb un quart i últim vas

La Mancomunitat de l'Urgellet ampliarà l'abocador comarcal amb un quart i últim vas

El nou recipient suposarà una inversió de 2 milions d'euros, per a la qual es compta amb el suport de l'ARC. En tot cas, l'ens supramunicipal apel·la a la responsabilitat de tothom per augmentar el reciclatge i allargar així la vida útil de l'actual equipament
Abocador comarcal de Benavarre (Foto: Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet)
30/03/2021 12:40

La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet preveu ampliar l'abocador comarcal, a Benavarre, amb la construcció d'un nou vas per seguir-hi acumulant els residus no reciclables que es generen als municipis del nord de l'Alt Urgell. El projecte suposarà una inversió de 2 milions d'euros i permetrà allargar 10 anys més la vida de l'actual recinte. Tot i això, des de l'ens supramunicipal ja han avançat que aquest quart vas serà l'últim que s'hi construirà.

La inversió compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), a qui s'havia demanat una subvenció per fer-ho possible. Els estudis tècnics ja s'han completat i el projecte està enviat, pendent només dels permisos ambientals. El president de la Mancomunitat, Ricard Mateu, ha explicat a RàdioSeu que el vas actual ja està "al límit" i que per tant aquesta nova obra és necessària "perquè la comarca de l'Alt Urgell pugui seguir funcionant de manera autònoma pel que fa a gestió de residus".

En tot cas, Mateu creu que cal seguir treballant per allargar el màxim possible la vida de l'actual abocador, i recorda que "això passa perquè hi vagi a parar el mínim possible de fracció orgànica" i, per tant, seguir incrementant el percentatge de reciclatge i la recollida selectiva. Per això, apel·la directament a "la responsabilitat personal de cada veí a l'hora de reduir, reciclar i reutilitzar", perquè no fer-ho suposa "una hipoteca per a nosaltres mateixos i pels qui vinguin en el futur".

Risc d'augment de costos per la supressió d'abocadors

En aquesta mateixa línia, Ricard Mateu recorda que l'objectiu de la Generalitat de cara al futur és anar eliminant els abocadors més petits i concentrar aquesta activitat en un nombre reduït d'abocadors, però més grans. Això pot comportar que territoris com l'Alt Urgell hagin de pagar més pel fet d'haver de traslladar aquests residus fora de la comarca. A això s'hi afegeix l'augment de taxes tant a Catalunya com per part de la Unió Europea. Per això, el també alcalde de les Valls de Valira insisteix en la importància d'allargar tant com es pugui la vida útil de l'actual instal·lació i reciclar i reduir cada dia més.

Una de les alternatives que estudia la Mancomunitat per evitar aquest sobrecost és apostar per la incineració de residus orgànics. Actualment, tant l'Alt Urgell com la Cerdanya ja disposen d'un conveni amb Andorra per traslladar restes d'aquest tipus al forn incinerador de la Comella. L'objectiu de cara al futur és que la comarca compti amb la seva pròpia planta. Mateu recorda que es tracta d'un equipament amb un cost molt més elevat, però que ja estan treballant per aconseguir-ho, tant pel que fa a la recerca d'un terreny per ubicar-la com a les subvencions necessàries per finançar-la.

Com a aspecte positiu, l'ens destaca que disposar d'una incineradora permetria que a l'abocador hi anessin a parar moltes menys restes i, d'aquesta manera, s'allargaria més anys la vida útil de l'actual instal·lació.

Mostrar formulari de contacte