La Mancomunitat d'Escombraries aposta pel reciclatge de runa
L'ens ha convocat la licitació per al subministrament, la instal.lació i la posada en funcionament de la maquinària necessària per al reciclatge del material procedent de la construcció
La Comissió Gestora de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet ha aprovat el plec de condicions econòmiques i administratives per contractar el subministrament, la instal.lació i la posada en funcionament d’un sistema de reciclatge de runa al dipòsit controlat de Benabarre. Així mateix, l'ens mancomunat ja ha convocat la licitació corresponent -amb un pressupost base de 370.799 euros-, condicionada al termini d’al.legacions de l'exposició pública de les bases.
L’alcalde de la Seu, Jordi Ausàs, creu que el reciclatge del material procedent de la construcció era una assignatura pendent a la comarca. Per Ausàs, amb aquesta intervenció "es fa un pas endavant a la Seu i els municipis de la zona nord de la comarca en la gestió integral dels residus i la seva reutilització". Així, recorda que “el departament de Medi Ambient, empreses especialitzades i fins i tot el sector mateix dels àrids han publicat diversos estudis que demostren la utilitat de reciclar runa perquè suposa un avantatge econòmic i mediambiental i evita seguir foradant de manera insostenible per aconseguir més matèria primera”.
Segons Ausàs, aquest nou dipòsit també serà important “dins del paper de reconduir la runa provinent d’Andorra”. Amb tot, la prioritat de la instal.lació serà les restes de construcció que genera la Seu i la resta de municipis al nord de l’Alt Urgell.
L'acord per instal.lar la maquinària i l'equipament per al reciclatge de runa ha estat possible gràcies la bona entesa entre l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal i la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet. La concentració de la runa en el dipòsit controlat de Benabarre ha de comportar.
La runa es pot reutilitzar, per exemple, en la pavimentació de carreteres, en la qual el procés contribueix a reduïr despeses.
Cal recordar que l’Alt Urgell és una de les comarques líders en el reciclatge a Catalunya. En aquest àmbit, durant els darrers anys ha rebut nombrosos premis anuals per les seves estadístiques en recollida selectiva per habitant, en els diferents tipus de residus com són els envasos, el paper, el vidre o bé les restes orgàniques.