Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet presenta el nou expenedor de bosses compostables

La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet presenta el nou expenedor de bosses compostables

La targeta per fer-ne ús es pot obtenir al punt d'informació ubicat a la cantonada dels carrers Major i Jueus de la Seu. En aquest indret també s'hi ha instal·lat una fotografia antiga gegant per recordar-ne el passat
Inauguració del nou expenedor de bosses compostables, a la cantonada dels carrers Major i Jueus de la Seu
23/06/2021 18:35

La Seu d'Urgell disposa, des d'aquest cap de setmana passat, d'un expenedor de bosses compostables per als veïns dels municipis del nord de la comarca, ubicat a la cantonada dels carrers Major i Jueus.

Per fer-lo servir, cal tenir una targeta que la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet lliurarà als usuaris. Al llarg d'aquesta setmana encara es pot aconseguir in situ, atès que l'ens de gestió de residus duu a terme una campanya per explicar el funcionament d'aquest nou servei. Pels qui no s'hi puguin apropar aquests dies, a partir de la setmana vinent també podran demanar la targeta a les oficines de la Mancomunitat, a l'avinguda del Valira de la Seu. A més a més, en aquest recinte s'hi seguirà repartint paquets de bosses a la població d'acord amb el límit establert, que és de dues per cada quatre mesos. Amb aquesta proporció, es pot arribar a fer servir una bossa cada dos dies.

La inauguració de l'expenedor es va fer dissabte passat, amb la presència de l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, i la tinent d'alcalde de Desenvolupament local i ocupació de l'Ajuntament urgellenc, Mireia Font. El director de la Mancomunitat, Jordi Vilaró, ha explicat que les bosses biodegradables ajuden a reduir les restes no orgàniques que arriben a l'abocador de Benavarre i, d'aquesta manera, allargar el funcionament d'una instal·lació pública que de manera gradual s'apropa al final de la seva vida útil. En aquest sentit, Vilaró recorda que "si quan reciclem l'orgànic fem servir bosses de plàstic, contaminem una mica aquestes restes quan arriben a la planta, i l'ideal és que hi arribin amb bosses compostables, per poder generar així un compost de qualitat". Per això, l'ens vol "facilitar-ne l'ús el màxim possible", amb accions com aquesta nova màquina en ple centre històric de la Seu.

Tot i que l'Alt Urgell ja fa anys que és entre les millors comarques catalanes en reciclatge, la Mancomunitat manté l'objectiu de seguir augmentant els percentatges de recollida selectiva i no quedar enrere respecte d'altres comarques que han millorat. Per això, continua duent a terme campanyes, sempre amb un esperit positiu, per implicar-hi la població. Al respecte, Vilaró es mostra "molt content" pel fet que al 2020 ja es va superar el 57% de recollida selectiva i espera seguir "millorant la qualitat" d'aquest sistema.

Taules de vendre carn, pescateria i botiga

L'estrena de la màquina expenedora s'ha complementat amb un homenatge al passat d'aquesta cèntrica cantonada. L'Ajuntament de la Seu hi ha instal·lat una fotografia antiga de grans dimensions, datada de la dècada de 1930, en què s'hi pot veure com era l'indret en aquella època, quan hi havia una petita botiga que venia pollastre i aviram, però també tota mena de productes quotidians, com ara verdura i diaris. La imatge ha estat cedida pel Fons Maravilla, dipositat actualment a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell.

Antigament, al llarg de molts anys, en aquest lloc hi va haver les taules de vendre carn, i al segle XVIII va acollir la pescateria. Mireia Font ha explicat que han volgut aprofitar el condicionament del local, actualment de titularitat municipal, per "dignificar l'espai, recuperar la memòria històrica i generar moviment a la zona", de cara a incentivar que veïns i visitants hi passegin i hi comprin.

Si la idea té una bona rebuda per part de la població i és respectada, l'Ajuntament estudiarà implantar-la també en d'altres llocs, per recuperar així imatges històriques i explicar el passat d'alguns indrets emblemàtics de la ciutat.

 

Mostrar formulari de contacte