Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La mare Anna Maria Janer ja és beata

La mare Anna Maria Janer ja és beata

El cardenal Angelo Amato, en nom del Sant Pare Benet XVI, ha subratllat "les virtuts i l'apostolat de la caritat" de la religiosa catalana Més de 4.000 pelegrins han seguit en directe a la Seu d'Urgell la cerimònia central
08/10/2011 14:12

El prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, Angelo Amato, en nom del Sant Pare Benet XVI, ha beatificat aquest dissabte la mare Anna Maria Janer (1800-1885) "per les seves virtuts i pel seu apostolat de la caritat". La Seu, on la Mare Janer va fundar la Congregació de la Sagrada Família d'Urgell, ha acollit més de 4.000 pelegrins.

La cerimònia central s’ha fet en un envelat de més de 4.000 metres quadrats. La missa ha comptat amb la presència de nombroses autoritats eclesiàstiques i de representants de les principals institucions polítiques, socials i econòmiques de Catalunya i Andorra. Ja s’ha avançat a partir d'ara s’iniciarà el procés per a la canonització de la religiosa, per a la qual cosa caldria la certificació d’un nou miracle.

Acte emotiu

La cerimònia, acompanyada en tot moment pel repic intermitent de les campanes, ha començat a la Catedral d’Urgell, d’on ha sortit la processó, encapçalada per voluntaris i representants dels centres assistencials i de formació de la Congregació, a més de membres les comunitats religioses d’11 països d’arreu del món. El pas de la creu processional ha estat seguit pels diaques i sacerdots i les autoritats eclesiàstiques.

El prefecte per a les Causes dels Sants, el Cardenal Angelo Amato, ha presidit l'acte central, acompanyat per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep, Joan-Enric Vives; el nunci de Sa Santedat, Renzo Fratini; el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach; l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; així com l'arquebisbe de Valladolid i vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez. També hi han estat presents la pràctica totalitat de bisbes de les diòcesis catalanes i l'abat de Montserrat, a més d'altres prelats de la resta del territori espanyol i també de Mèxic, Perú i Argentina, i gairebé 200 preveres.

Ritus de beatificació

El ritus de la beatificació ha comptat amb la presència de la Postuladora General de la Causa, la germana Pilar Adín. Després de l’acte simbòlic, s’ha descobert al presbiteri un retrat de grans dimensions de la nova beata. Tot seguit, la germana Maria Rosa Carrera (que va ser una de les religioses que va iniciar la causa de beatificació) i el doctor Antoni Vives (metge que va certificar el miracle) han dut a terme la processó de les relíquies.

La celebració ha finalitzat amb unes paraules d’agraïment de l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i una oració del cardenal Angelo Amato, que ha donat pas a l’inici de la litúrgia. En acabar la cerimònia, la superiora general de les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, Irma Beretta, s’ha felicitat per la beatificació. L’acte s'ha clos davant a la Catedral de Santa Maria d’Urgell amb un seguit d'activitats festives.

Dona "humil i forta" i amb qualitats del poble català

El prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sans, Angelo Amato, ha destacat en la seva homilia la 'catalanitat' d'Anna Maria Janer i el seu apostolat de la caritat. Així mateix, ha subratllat que la beata era "una dona humil, forta i plena de misericòrdia envers els necessitats i els malalts". També ha volgut remarcar que la mare Janer comptava amb les qualitats del poble català: "la incansable capacitat de treball i l'afabilitat amb tothom".

Per la seva banda, l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, ha manifestat que "una llum gran ha brillat aquest dissabte a la Seu". Així mateix, s'ha felicitat pel fet que el sepulcre d'Anna Maria Janer "serà a partir d'ara lloc de pelegrinació". Tanmateix, ha puntualitzat que "no es tracta d'una condecoració per a ella, sinó una mostra d'admiració a la seva bellesa i santedat".

Finalment, la superiora de les Germanes de la Sagrada Família d'Urgell, Irma Beretta, ha expressat la gratitud envers el reconeixement a Anna Maria Janer i ha deixat clar que "tot això va complementat del compromís de les seves seguidores per continuar els seus passos en un món necessitat d'un missatge de confiança i amor".

Entre les autoritats polítiques presents a l'acte de beatificació han destacat la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern, Joan Ortega; la consellera d'Educació, Irene Rigau; l'alcalde de la Seu, Albert Batalla; el ministre d'exteriors d'Andorra, Gilbert Savoya; i el representant del copríncep francès, Christian Frémont, entre d'altres.

El miracle

La causa de beatificació va començar el 21 de novembre de l'any 1951. El miracle que s'atribueix a Anna Maria Janer és el de curació instantània, duradora i completa, "inexplicable a la llum dels actuals coneixements mèdics". La senyora d'Ana Padrós Sallés, que patia una poliartrosi degenerativa inflamatòria, va demanar la intercessió de la Mare Janer per la seva curació i el dia 9 de juny de 1951es va aixecar de la cadira de rodes i va començar a caminar.

Més actes

Els actes de beatificació seguiran aquest diumenge a Cervera, població en la qual va néixer Anna Maria Janer i on se celebrarà una missa d'acció de gràcies presidida pel bisbe de Solsona, Xavier Novell. Les activitats acabaran dilluns a Talarn, població on va morir la mare Janer.

El programa de beatificació ha comptat amb la col.laboració de més de 300 voluntaris, als quals cal sumar-hi també la tasca dels integrants de la Creu Roja de la Seu d'Urgell.

  • Beatificació Anna Maria Janer
  • Beatificació - Carpa
  • Beatificació - Cerimònia
  • Beatificació - Autoritats

Mostrar formulari de contacte