Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Mesa del Parlament contempla debatre al seu següent ple la protecció de l'aranès

La Mesa del Parlament contempla debatre al seu següent ple la protecció de l'aranès

L'òrgan ha triat Vielha per fer la seva segona reunió fora de Barcelona. El Conselh Generau demana novament que es modifiqui la llei que elimina el caràcter vehicular de la llengua a l'escola a l'Aran
Reunió descentralitzada de la Mesa del Parlament de Catalunya, a Vielha (Foto: ACN)
11/01/2023 19:30

La Mesa del Parlament de Catalunya, reunida aquest dimecres a Vielha, ha anunciat que proposarà a la Junta de Portaveus que al següent ple que hi ha previst -els dies 24, 25 i 26 de gener- s'hi debati la protecció de l'aranès. L'òrgan parlamentari ha celebrat a la capital aranesa la seva segona reunió descentralitzada, una pràctica que van començar el setembre de 2021 amb una jornada de treball a Tornabous. Segons ha dit la presidenta en funcions de la cambra, Alba Vergés, aquesta mesura vol ser "un exemple del compromís del Parlament amb el territori".

La síndica d'Aran, Maria Vergés, els ha rebut a la seu del Conselh Generau, on s'ha celebrat una breu reunió per posteriorment reunir-se ja de manera exclusiva els membres de la Mesa.

El Conselh Generau d'Aran va aprovar per unanimitat, el 2 de novembre passat, presentar una iniciativa legislativa al Parlament per modificar la llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari, que elimina el caràcter de llengua vehicular de l'aranès a l'escola, com una de les conseqüències dels canvis requerits per la imposició del 25% del castellà a tot Catalunya per part de la justícia espanyola, amb el suport de la Fiscalia de l'Estat. Sobre aquesta petició, Alba Vergés ha assegurat que hi ha un "compromís total" de la Mesa del Parlament perquè es tramiti pel procediment d'urgència. Un anunci que ha satisfet la síndica, que demana que no s'allargui més "la situació de falta de seguretat jurídica" que considera que té ara l'aranès.

Maria Vergés ha aprofitat per demanar un reconeixement protocol·lari de la Sindicatura d'Aran, sense cap regulació ara mateix, i la modificació de la Llei d'Aran per adaptar-la a la realitat actual. També ha recordat que l'aranès és llengua oficial de Catalunya i que l'escola aranesa fa més de trenta anys que impulsa "un model lingüístic d'èxit" que permet que l'alumnat acabi la seva etapa d'educació obligatòria havent après fins a cinc llengües: aranès, català, castellà, francès i anglès.

La Mesa tramita una ILP i tres decrets

A banda d'aquestes peticions de caire local, en la seva reunió ordinària a Vielha, la Mesa ha tractat d'altres iniciatives presentades, com per exemple una nova ILP sobre la Llei de garanties de finançament del sistema educatiu català amb un mínim del 6% del PIB, impulsada pel sindicat CCOO. Els diputats han constatat que la ILP compleix els requisits, de manera que ara els promotors podran començar el procés de recollida de les 50.000 signatures necessàries per poder seguir la tramitació. Si la proposta aconsegueix les signatures, els grups parlamentaris hi podran presentar esmenes a la totalitat i la Junta de Portaveus podria incloure el debat de totalitat a l'ordre del dia d'un ple. Si la proposició superés el debat, continuaria els tràmits parlamentaris en comissió i tornaria finalment al ple per fer el debat i votació finals.

Durant la reunió s'ha tramitat tres nous decrets del Govern. El primer, el de "necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària"; i el segon, el decret de "mesures urgents en l'àmbit de l'impost sobre el patrimoni", que el Parlament pot convalidar fins al 6 de febrer.

A més a més, han tramitat el decret que estableix mesures d'adaptació a l'impost sobre els dipòsits de residus en dipòsits controlats, la incineració i la coincineració. En aquest àmbit, s'ha tractat la subrogació de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat en el conveni de la xarxa d'abastament de la Llosa del Cavall. En aquest cas, el termini màxim per a la convalidació acaba el 13 de febrer.

Aquesta ha estat la primera reunió de la Mesa el 2023, pocs dies abans de l'inici formal del nou període de sessions, que té com a principal repte immediat l'aprovació dels pressupostos 2023, que ERC -que, amb 33 diputats, ara conforma un Govern en solitari- encara està negociant amb la resta de grups i especialment amb el PSC i Junts.

Mostrar formulari de contacte