'La millor opció', nova projecció de Cineclub la Seu d'Urgell
El film es podrà veure aquest dijous, a les 22 hores, a Cinemes Guiu, en col·laboració amb el Festival Audiovisual de Joves Creadors dels Pirineus (Ull-nu). Hi haurà un cinefòrum posterior amb el director de la pel·lícula, Óscar Pérez
Cineclub la Seu d’Urgell, en col·laboració amb el Festival Audiovisual de Joves Creadors dels Pirineus (Ull-nu), projectarà aquest dijous a les deu de la nit, a Cinemes Guiu, el film La millor opció, d’Óscar Pérez.
Koto, un jove saharaui nascut en un camp de refugiats, necessita urgentment un ronyó. La millor opció per rebre'l és la seva mare biològica, a qui no veu des que va ser acollit a Espanya quan encara era un nen. La sobtada arribada de la família és un revés per a en Koto, que veu que no se sent proper al món del qual prové. Allunyat de les creences i costums dels seus pares, el jove haurà enfrontar-se amb els seus orígens per a salvar-se.
La pel·lícula mostra indirectament les conseqüències dramàtiques d'un conflicte internacional irresolt i gairebé oblidat. El Sàhara Occidental va ser una colònia espanyola entre 1936 i 1976. Quan Espanya va abandonar el territori, el Marroc en va agafar el control i va obligar el poble saharauí a fugir al desert, on encara viuen 165.000 persones en camps de refugiats en condicions extremes. Cada any, nens i nenes saharauis viatgen a Espanya per passar els mesos més calorosos en famílies autòctones d'acollida. Així és com el protagonista de la història, Koto, troba la seva mare adoptiva.
Rodatge a les Terres de l'Ebre
L'originalitat del projecte, que està rodat entre Deltebre, Sant Jaume d'Enveja, Amposta i Tortosa, resideix en el fet que es basa en una història real i està interpretada pel protagonista real, Koto Maelainin. Si la situació del poble saharaui s’intueix en el relat, la realitat de les Terres de l’Ebre apareix en tota la seva extensió, un caràcter marcat per la idiosincràsia del territori i per la situació de crisi econòmica dels darrers anys.
Cinefòrum posterior amb el director
El director Oscar Pérez ha realitzat documentals de creació des del 2002. La majoria dels seus treballs han estat exhibits i premiats en festivals de cinema de gran prestigi internacional. El sastre (2007) va obtenir el premi al millor curtmetratge en IDFA (Amsterdam), el premi del públic en Silverdocs (Washington) i el Cinema Eye Honors (Nova York), entre altres. Hollywood talkies (2011) es va estrenar a concurs a La Mostra Internacional de Venècia; El tram final (2014) és un film rodat al Delta de l’Ebre que es va estrenar a IDFA i va guanyar el premi al millor director al Festival de Cinema de Màlaga. La millor opció és el seu primer llargmetratge de ficció.