La museïtzació de l'església de la Pietat de la Seu d'Urgell s'inaugurarà dimecres vinent, Dia Internacional dels Museus
L'acte al conjunt catedralici serà presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Del 14 al 20 de maig, els museus d'arreu de Catalunya oferiran 230 activitats gratuïtes per apropar el seu patrimoni a la població
El Museu Diocesà d'Urgell, entre d'altres equipaments de l'Alt Pirineu, participarà al Dia Internacional dels Museus i, a més a més, enguany hi tindrà un paper protagonista. Dimecres vinent 18 de maig, dia en què es fa aquesta commemoració mundial, es durà a terme la inauguració de la museïtzació de l'església de la Pietat. L'acte, al conjunt catedralici de la Seu, serà presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, i per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, segons ha comunicat avui el Govern català.
El tret de sortida a la celebració del Dia Internacional dels Museus serà durant la Nit dels Museus, amb la inauguració del nou projecte museogràfic de la sala de pintures murals de Sant Quirze de Pedret (Berguedà), guardades al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Un acte que també presidirà Natàlia Garriga, acompanyada en aquest cas pel nou i del Bisbe de Solsona, Francesc Conesa. Aquestes actuacions s’emmarquen en el Programa d’inversions per a la renovació museogràfica i d’infraestructures dels museus del Pla de Museus de Catalunya.
Del 14 al 22 de maig, els museus de Catalunya tornen a celebrar el Dia Internacional dels Museus (DIM). Després de dos anys atípics per al sector cultural marcats per la pandèmia de la COVID-19, els museus catalans tornen a celebrar la gran festa dels museus de manera totalment presencial.
S’hi han organitzat més de 230 activitats gratuïtes arreu del territori, entre les que destaquen visites guiades i teatralitzades, concerts i espectacles, tallers familiars i jornades de portes obertes. La directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, ha destacat la tornada a la presencialitat de l’edició d’enguany, de la qual s’espera sigui tot un èxit, “hi ha entusiasme per part dels museus i de la ciutadania de tornar a celebrar-ho”. Tota la informació del Dia Internacional dels Museus i de la Nit dels Museus es pot consultar al web de l’esdeveniment. Aquest recull la programació que han organitzat 120 equipaments museístics del país. Una agenda que es pot filtrar per dia, per tipologia d’activitat, per tipus de públic al qual s’adreça i per municipi. Així mateix, les activitats s’han geolocalitzat per fer-les més accessibles.
Com cada any, el Departament de Cultura, amb la complicitat de la resta d’institucions públiques, s’ha proposat al conjunt de museus catalans sumar-se a la celebració seguint el lema del Consell Internacional dels Museus (ICOM), “El poder dels Museus”. L’objectiu és mostrar ara, més que mai, el poder de transformació de la societat que fan els museus a través de tres eixos: contribuir a la sostenibilitat del planeta, innovar en la digitalització i l’accessibilitat per ajudar a les persones a entendre els conceptes complexos de la societat i participar en la construcció de comunitat a través de l’educació.
En aquest sentit, el Departament de Cultura ha impulsat una campanya gràfica que s’ha posat a l’abast de tots els museus a través de la qual es mostra aquesta transformació que gaudim com a societat amb l’apropament del seu poder. Paral·lelament, s’ha convidat als museus catalans a organitzar activitats que contribueixin a mostrar aquest potencial per transformar territoris i comunitats. Prop d’una cinquantena d’activitats que conviden a descobrir les transformacions territorials i contribueixen al benestar de les persones.
L’acció destacada, però, d’enguany és la campanya que s’ha impulsat d’acord amb l’ICOM, per ajudar als museus ucraïnesos i els seus treballadors i treballadores en la protecció i salvaguarda de les seves col·leccions. Sota el lema “Els museus catalans amb Ucraïna”, el Departament ha facilitat a tots els museus de territori una caixa d’ajuda que trobaran les persones visitants que hi vagin entre el 14 i el 22 de maig. També es podrà col·laborar a través de Bizum al compte d’ICOM 05462. La recaptació es destinarà a l’adquisició de material d’embalatge, conservació i magatzematge.
Suport a la renovació de museus
Des del 2018, el Departament de Cultura participa activament i presta suport tècnic i econòmic en els processos de renovació de les seves infraestructures i exposicions permanents. Fins al 2022 s’han invertit 17.576.149 euros. “Comptar amb un full de ruta com és el Pla de Museus de Catalunya ens permet treballar de forma ordenada i programar, per primera vegada, a mig i llarg termini, tot un programa d’inversions”, ha destacat la directora general de Patrimoni. Un programa que s’ha treballat amb totes les institucions implicades i que, a dia d’avuil compta amb sis museus en fase de redacció de projecte, com els d’ampliació del MACBA i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer a Vilanova i la Geltrú, i el de projecte arquitectònic del Museu Carmen Thyssen a Sant Feliu de Guíxols.
En fase d’obres de renovació integral (edifici i museografia) es troben set museus dels quals s’ha destacat el futur Museu del Barroc de Catalunya a Manresa, el Nacional Arqueològic de Tarragona i el VINSEUM a Vilafranca del Penedès, i altres nou amb projectes de millores museogràfiques com el Museu de Llívia i el de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí.
La cap del Servei de Museus, Magda Gassó, ha explicat els nous espais museogràfics que s’han inaugurat el 2021, com les noves sales del Museu Etnològic del Montseny - La Gabella, a Arbúcies; i el Tresor de la Catedral de Girona, i els del 2022: les noves sales expositives del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i del Museu Diocesà d’Urgell, que s’inauguren durant el DIM, així com les pròximes obertures, com les del Museu d’Isona i la Conca Dellà i el Museu Pau Casals al Vendrell.
Pel que fa als indicadors 2021, tot i que les dades dels darrers anys no són comparables, s’ha destacat la remuntada en l’afluència de persones visitants (10.543.485), un 63% més respecte del 2020. Són dades que estan lluny del 2019 (30.952.439) i que es confia es vagin recuperant en els pròxims dos o tres anys.