Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La neu i el fort vent complica la circulació en algunes carreteres del Pirineu

La neu i el fort vent complica la circulació en algunes carreteres del Pirineu

A la C-28, el Port de la Bonaigua s'ha tancat al trànsit i les màquines llevaneu treballen sense pausa La ventada ha causat petites destrosses en el mobiliari urbà i es constata risc d'allau en algunes zones
Màquina llevaneus
04/05/2010 09:20

La neu acompanyada de fort vent complica la circulació en algunes carreteres del Pirineu. A la C-28, el Port de la Bonaigua s'ha tancat al trànsit i les màquines llevaneu treballen sense pausa. Segons informa l'Agència Catalana de Notícies, la nevada que cau en aquest punt és abundant i el vent acumula en algunes zones fins a un metre de neu, sobretot a la cota més alta del port.

A la N-230, a Vilaller hi ha gel a la via i la circulació està restringida als vehicles de tercera categoria. Al Port del Cantó han començat a treballar les màquines a les 5.30 hores per deixar-lo transitable i no han parat fins a les 9.30 hores.

Segons informa l'Agència Catalana de Notícies, la situació meteorològica és de ple hivern al Pirineu. Les temperatures han baixat fins als -8ºC a 2.200 metres. Les precipitacions, moderades, han acumulat fins a 45 centímetres de neu nova per sobre de 2.000 metres, i actualment neva a totes les cotes a la Val d'Aran. S'esperen nevades al llarg del dia, d'intensitat entre feble i moderada i de quantitats acumulades molt abundants, uns 25-35 centímetres més.

La neu caiguda és força freda i seca i poc transportada pel vent al costat aranès, on les congestes no són encara gruixudes. Al costat de Pallars, en canvi, hi ha acumulacions de més d'un metre de gruix. La neu es diposita directament sobre el sòl, així que a les zones amb més vegetació encara s'estabilitza per la rugositat. A les zones rocoses, en canvi, ja s'han començat a produir purgues i allaus de neu recent, de mida petita a mitjana.

A la C-28 el risc d'allaus és alt. A la zona de Ruda ja s'han produït i és probable que es continuïn detectant, especialment a les zones rocoses entre el barranc d'Arcoils i el final dels malls. Al cap del Port de la Bonaigua el vent treballa amb especial intensitat. Les canals del Cap del Port estan força carregades de neu i és probable que s'hi produeixin allaus de placa de mida mitjana. A la 142b, a la carretera de Beret el risc d'allaus és moderat.

D'altra banda, el fort vent que bufa a la vall d'Àneu ha causat problemes en la circulació i petites destrosses en mobiliari urbà. A Rialp el fort vent ha fet destrosses al camp de futbol, on ha aixecat els seients de la tribuna i ha fet volar porteries. També s'ha detectat la caiguda de branques d'arbres. Veïns de Rialp han explicat a ACN que és habitual que faci molt vent, però que "el d'aquest dimarts és desmesurat". Un veí de Rialp, Eugeni Freixa, comenta que aquest temps 'és propi del mes de mar' i que causarà 'danys als horts'.

Els turistes també s'han vist sorpresos pel temporal de vent i neu que afectat al Pirineu i aquest dimarts han hagut de suspendre les activitats programades. Aquest ha estat el cas de Vicenç Vilalta, un turista valencià, que segons ha explicat ha passat tot el matí a Rialp visitant el poble i 'anant de bar en bar'.

Mostrar formulari de contacte