La nova planta de compostatge de Sort tractarà tots els residus orgànics del Pallars Sobirà
El Consell Comarcal defensa el porta a porta i suggereix que podrien deixar de donar servei als municipis que ho rebutgin
La nova planta de compostatge inaugurada aquest dijous a Sort permetrà tractar a partir d'ara tots els residus orgànics recollits a la comarca del Pallars Sobirà. D'aquesta manera s'evitaran desplaçaments a la comarca veïna per aquesta tasca.
Aquestes instal·lacions faran tot el procés que converteix la fracció orgànica en compost que es podrà utilitzar per adobar jardins del Pallars. Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, ha explicat que en quatre mesos de porta a porta s'ha passat del 32% de reciclatge al 80% i ha afegit que el Pallars ha de ser l'exemple per moltes comarques de Catalunya d'implantació de la recollida selectiva.
La Planta de Compostatge, la construcció de la qual es va iniciar al mes de març, rebrà la fracció orgànica que els veïns del Pallars Sobirà han estat seleccionant a casa seva i dipositant en bosses compostables des del passat mes de març, que es quan es va començar a implementar el nou model de recollida selectiva de residus Porta a Porta.
Davant de les crítiques al nou sistema, Tost ha defensat que aquest tipus de recollida "és el que garanteix la qualitat suficient com per tenir una planta simple i de baix cost, a la vegada que un compost de molta qualitat que s'utilitzarà en els camps, horts i jardins del Pallars Sobirà, completant així el cicle de la matèria".
L'objectiu del projecte és, precisament, fomentar la recollida selectiva i el tractament de la matèria orgànica dels residus municipals a baix cost i alta qualitat en zones turístiques aïllades, ha afegit Salvador Rueda, director de l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona.
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, s'ha referit als municipis de la comarca que s'han negat a entrar dins aquest projecte de recollida selectiva i ha dit que "a un curt termini o hauran d'entrar-hi o hauran de sortir de la recollida de la comarca del Pallars Sobirà", en una clara al·lusió al municipi de Baix Pallars.
El servei de Recollida Selectiva Porta a Porta es va iniciar als municipis de la Vall de Cardós al mes de març i mica en mica s'hi van anar afegint els diferents nuclis de fons de vall, fins a un total de 24, sent la Guingueta d'Àneu, Escaló i Espot els darrers en adherir-se al servei. El Porta a Porta inclou les cinc fraccions de residus: vidre, envasos, paper i cartró, orgànica i resta; i ha comptat amb la necessària col·laboració dels veïns i veïnes de la comarca que han hagut d'incorporar nous hàbits a la seva vida quotidiana pel que fa a la gestió dels residus.