La pagesia de l'Alt Urgell crema papers amb els tràmits que els obliguen a fer, davant l'oficina comarcal d'Acció Climàtica a la Seu
El col·lectiu porta així la protesta als punts receptors de la burocràcia "excessiva" que han de dur a terme. També esmenten les exigències mediambientals, les traves a les pastures i els danys de la fauna salvatge entre els diversos motius del seu malestar
Més d'una cinquantena de pagesos de l'Alt Urgell s'han concentrat aquest dimecres al migdia davant l'oficina comarcal del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a la plaça de Joan Sansa de la Seu d'Urgell, per mostrar novament el seu malestar per les dificultats actuals del sector primari a la comarca i a tot Catalunya i, especialment, per l'excés de burocràcia tant per part de la Generalitat com de la resta d'administracions superiors.
Els manifestants han empaperat la façana de la delegació amb diverses pancartes en què protesten per aquesta pressió cap al col·lectiu, amb lemes com "La nostra fi, el vostre atur", "Prou burrocràcia", "Pagesos en extinció", "DEP Pagesia", "Prou permisos absurds" i "Solucions a la fauna", a més d'una pancarta amb la frase "Sense pagesia no hi ha Pirineu", que encapçala el manifest que van presentar la setmana passada a la marxa lenta que van dur a terme per la carretera N-145, entre la Seu i la frontera amb Andorra.
Un manifest al qual hi han afegit ara algunes reivindicacions més. Entre elles, i pel que fa a un altre dels grans temes d'actualitat com és la sequera, els pagesos reclamen que s'augmenti els percentatges d'aigua disponibles per a usos agraris, enfront d'altres usos com els urbans, turístics o industrials. I alhora, mostren el seu rebuig frontal als intents de transvasar aigua de la conca de l'Ebre cap a les conques internes catalanes. En aquest sentit, han reivindicat que zones rurals com el Pirineu, la plana de Lleida i les terres de l'Ebre "no tenim la culpa del creixement demogràfic desmesurat" que hi ha hagut en àrees urbanes com les de Barcelona i Girona, que amb el fort augment de les darreres dues dècades ja concentren uns 6 milions d'habitants, la mateixa població que tenia tot Catalunya al començament de l'actual segle.
Tot seguit, els agricultors i ramaders han preparat un foc controlat i, mentre llegien el manifest, hi han cremat diversos papers que representen els molts tràmits que les administracions els obliguen a fer actualment: entre molts altres, la DUN, el llibre fitosanitari, el Quadern Digital, el pla de dejeccions, la DAN i els diversos carnets requerits per a la seva activitat.
#EnImatges Els #pagesos de l'#AltUrgell es concentren davant l'oficina comarcal d'@accioclimatica a #laSeu per denunciar novament les traves burocràtiques a la seva activitat i les actuals dificultats del sector primari. #Pirineu pic.twitter.com/qC8ZNMbV0a
— RàdioSeu (@RadioSeu) February 14, 2024
Mantenen les mobilitzacions
A l'acte també s'ha penjat cartells de la nova plataforma Revolta Pagesa, creada arran de les protestes de les darreres setmanes i que ja ha constituït una assemblea comarcal a l'Alt Urgell. La seva portaveu, Laia Angrill, ha llegit el manifest que al final de la mobilització han lliurat a representants de l'oficina d'Acció Climàtica. Precisament una de les reclamacions que hi inclouen és que es recuperi el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i per això han tapat el rètol actual amb un altre amb la denominació que ha tingut tradicionalment la conselleria dedicada al sector primari.
Un altre jove representant de la nova plataforma, Adrià Ubach, ha subratllat que resumidament, i malgrat presentar moltes reivindicacions, el que demanen no és res més que poder "viure de la terra" i no haver d'estar "fent papers a cada moment". Ubach ha avançat que, en tot cas, mantenen la voluntat de dur a terme noves mobilitzacions fins que no hi hagi el compromís, per part dels representants polítics, d'atendre i acceptar les seves demandes. Aquest manteniment de les protestes pot incloure nous talls de carretera o marxes lentes al Pirineu, com les que hi ha tornat a haver el cap de setmana passat.
A banda del tema dels tràmits burocràtics, la demanda d'uns preus justos i solucions pels danys de la fauna salvatge; des de la plataforma reclamen més permisos per desbrossar i recuperar pastures i lleis adaptades a cada territori, entre d'altres. També volen una discriminació positiva en termes de flexibilització per a la petita pagesia familiar. Una altra petició és la de dotar el Pirineu de més infraestructures i serveis per la població que hi resideix.