Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La pandèmia condiciona per segon any consecutiu la celebració de Setmana Santa a la Seu d'Urgell

La pandèmia condiciona per segon any consecutiu la celebració de Setmana Santa a la Seu d'Urgell

S'ha descartat novament els actes al carrer, però enguany sí que es recuperen tots aquells que compleixen amb les indicacions del Departament de Salut. Les confraries tornaran a viure la Processó des dels balcons i estaran representades a l'acte de veneració de divendres al vespre a la Catedral
Catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell
31/03/2021 12:50

Per segon any consecutiu, la Seu d'Urgell no celebrarà la tradicional Processó de Divendres Sant, la més coneguda de l'Alt Pirineu i una de les més antigues de Catalunya, datada des de l'any 1603. La Parròquia de Sant Ot ha descartat dur a terme pels carrers l'acte religiós més emblemàtic de Setmana Santa, a causa de l'actual situació sanitària i del fet que, per la seva naturalesa, es tracta d'una activitat que en condicions normals sol congregar molts veïns i visitants al centre històric de la ciutat.

La Parròquia de Sant Ot ha matisat que enguany sí que recuperen bona part dels actes litúrgics, que no es van poder fer l'any passat per l'estat d'alarma, però que s'ha descartat totes aquelles parts que comporten concentracions de gent a l'exterior. És el cas tant de la Processó com de la benedicció de rams, que diumenge passat no es va dur a terme malgrat que sí que es va oficial la missa, presidida per l'arquebisbe Joan-Enric Vives.

Així, només s'ha programat les activitats que s'adiuen amb a les mesures de prevenció de la COVID-19 ordenades pel Departament de Salut de la Generalitat, sobretot pel que fa a cabuda màxima i a distància entre persones. A més a més, en alguns s'ha adaptat l'horari per respectar l'actual toc de queda nocturn, com és el cas de la Missa del Sopar del Senyor, que tindrà lloc aquest dijous a les 8 del vespre. 

Pel que fa a Divendres Sant, la jornada començarà a les 9 del matí amb el Via Crucis. A 2/4 de 12 hi haurà l'Ofici de Lectura i Laudes; a les 6 de la tarda, l'acció litúrgica de Passió i Mort del Senyor; i a les 8 del vespre, l'acte de veneració del Crist de la Preciosissíma Sang. Tots aquests actes es faran exclusivament a l'interior de la Catedral i, per tant, aquesta vegada no inclouran el pas pels carrers.

El rector de la Parròquia de Sant Ot, mossèn Ignasi Navarri, ha explicat a RàdioSeu que enguany els actes de Setmana Santa "no seran com el 2020, quan tothom va haver d'estar-se a casa, però tampoc no seran com el 2019, quan hi havia plena normalitat". Així, se seguirà les mesures de seguretat que ja es van començar a aplicar el maig de l'any passat, quan es va reobrir els espais de culte. Navarri valora positivament que l'any passat es pogués seguir els actes per televisió, però entén que els fidels "tenen la necessitat de trobar-se i d'anar a l'església, com els anys anteriors", per la qual cosa sí que es faran aquells actes que compleixen amb les indicacions vigents de Salut, tenint en compte que la Pasqua és "la festa gran de la vida cristiana".

Els actes de la parròquia per Setmana Santa continuaran dissabte amb un nou ofici (a les 11 del matí) i la Solemne Vetlla Pasqual (a les 8 del vespre) i es completaran diumenge amb les misses de Pasqua de Resurrecció (a les 9 del matí, la 1 del migdia i les 8 del vespre) i la solemne Missa Estacional amb benedicció papal, a 2/4 de 12 del matí.

Mantenir l'esperit de la Processó

Tornant a la Processó, les confraries i col·lectius que habitualment hi participen afronten amb resignació el fet de no poder-la dur a terme per segon any consecutiu. Tot i això, mantenen l'objectiu de mantenir-ne viu l'esperit de cara a recuperar-la tan aviat com sigui possible. Per això, tal com ja van fer l'any passat, els seus integrants preveuen celebrar-la des dels balcons dels seus respectius domicilis. Segons ha explicat la presidenta dels Armats de la Seu, Pili Peral, "el més sensat és fer aquest acte simbòlic", tenint en compte el nou increment de contagis que hi ha els darrers dies a nivell de Catalunya. Per això, han fet una crida a tots els passos per fer simultàniament el pas lent des de cada casa. Es durà a terme entre les 19.00 i les 19.20 hores, aproximadament.

Un altra manera amb la qual es manté l'esperit de la Processó és el fet que, com a novetat, enguany representants tant dels Armats com de cada pas estaran presents a l'acte de veneració del Crist de la Preciosíssima Sang, amb els seus respectius estendards. En aquesta cerimònia també es llegirà un escrit preparat per les confraries per reconèixer la seva tasca.

Pel que fa a d'altres activitats de Setmana Santa, al marge de les de caire religiós, des d'aquest divendres es podrà visitar l'exposició 'Els pobles de muntanya avui', impulsada per L'Alternativa. Estarà instal·lada tot el mes d'abril a la Sala La Cuina i es complementarà amb un conjunt d'actes de la mateixa temàtica, el primer dels quals serà una xerrada de Marta Pallarès, aquest dissabte a les 12 del migdia a la Sala de Sant Domènec.

Mostrar formulari de contacte