Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La plaga de la processionària arriba al Parc Schierbeck de Puigcerdà

La plaga de la processionària arriba al Parc Schierbeck de Puigcerdà

Les altes temperatures dels darrers mesos provoquen una excepcional expansió de l'eruga, que malmet greument els pins. L'Ajuntament talla les branques afectades i busca nous mètodes per aturar-la

Processionària al Parc Shierbeck de Puigcerdà (ACN/Ferran G. Queralt)
Processionària al Parc Shierbeck de Puigcerdà (ACN/Ferran G. Queralt)
15/02/2016 13:48

La plaga de la processionària del pi, que està afectant més que mai els boscos de la Cerdanya, ja ha arribat fins i tot als arbres de l'emblemàtic Parc Schierbeck de Puigcerdà, a l'entorn del llac de la vila. Les erugues han fet les bosses blanques en pins, avets i cedres, tant al parc com al bosquet que hi ha a pocs metres. 

Per tal d'aturar la proliferació d'aquest insecte, l'ajuntament de Puigcerdà ha procedit a tallar les branques afectades i actualment només queden algunes bosses a l'illa del centre del llac. La regidora de medi ambient del consistori cerdà, Marta Rufiandis, ha assegurat que des del consistori estan estudiant "com aturar la plaga" tot i que, reconeix, "tots els mètodes tenen un cost elevat".

Les altes temperatures d'aquest hivern han ajudat a aquesta proliferació i han fet que la processionària arribi en zones on tradicionalment no hi tenia presència, com és el cas de tota l'obaga de Cerdanya -Alp, Das, Urús i Bellver-, que ha esdevingut una de les àrees més afectades per les característiques bosses blanques. En el cas de Puigcerdà, Rufiandis ha manifestat a l'ACN que "enguany l'afectació ha estat espectacular, per culpa de les altes temperatures i la manca de gelades". Això s'hi afegeix el fet que no es pot fumigar prop dels nuclis urbans.

Des del consistori s'ha procedit a tallar totes les branques malaltes i actualment s'està estudiant com aturar-ho. Rufiandis ha explicat que hi ha dos mètodes per posar fi a la plaga, unes bosses que es poden als peus dels arbres amb feromones que atrauen els mascles i un cop dins la bossa no poden sortir. Hi ha una altra mesura química que consisteix a introduir un producte al tronc de l'arbre i fa que les erugues no puguin a l'arbre.

Per tot plegat, des de l'Àrea de Medi Ambient de Puigcerdà s'ha demanat la col·laboració dels veïns per aturar la plaga ja que, tot i que no mata els pins, sí que els provoca un greu debilitament de l'arbre i pot donar lloc a d'altres malalties.

Mostrar formulari de contacte