Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Plataforma contra l'Autopista Elèctrica del Pallars programa xerrades informatives

La Plataforma contra l'Autopista Elèctrica del Pallars programa xerrades informatives

El conjunt d'actes substituirà l'acampada prevista a Tremp, que s'ha descartat. El col·lectiu vol conscienciar els veïns del risc real que s'executi la MAT i dels perills de la línia per a la salut pública
Una torre elèctrica a pocs metres d'un parc infantil, a la Pobla de Segur (Foto: Plataforma contra l'Autopista Elèctrica)
10/10/2017 12:30

La Plataforma Contra l'Autopista Elèctrica del Pallars (Penyalba-Isona) ha decidit substituir l'acampada programada a Tremp per un calendari de xerrades informatives a tots els municipis del Pallars afectats pel pas de línies elèctriques. La primera d'aquestes xerrades es farà a la Pobla de Segur en protesta contra la línia d'alta tensió de Miraltren, que travessa un parc infantil.

Amb aquest acte, per al qual encara falta concretar la data, es vol denunciar els danys a la salut d'aquestes línies i "la desídia de les administracions i les empreses elèctriques que permeten aquestes situacions, anteposant els seus projectes de línies a les persones". Des de la Plataforma volen demanar el soterrament tant aquesta línia com d'una segona que travessa Tremp.

Paral·lelament, informa l'ACN, la Plataforma confeccionarà fulletons informatius i editarà un vídeo per explicar a la gent la situació de la línia de molt alta tensió fins a Isona, que Red Eléctrica de España (REE) vol recuperar l'any 2020. Segons els membres de la Plataforma, molta gent desconeix la situació d'aquest projecte i pensa que va ser aparcat.

La Plataforma contrària a l'Autopista Elèctrica també té la voluntat de crear una campanya de crowdfunding (micromecenatge) amb la qual podria finançar les despeses que comportarien les accions legals contra el projecte de potenciació de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur i el de la Subestació Elèctrica Isona, a Figuerola d'Orcau, inclosa dins la línia Penyalba-Isona.

Suport als veïns de la Vall Fosca i a la municipalització de les centrals

El col·lectiu, d'altra banda, dóna suport a la campanya iniciada a la Vall Fosca per exigir que es rescindeixi les concessions a companyies elèctriques i es municipalitzi les centrals hidroelèctriques ubicades a la Torre de Capdella. Els convocants argumenten que, quan ja s'ha superat els 75 anys que estableix la normativa, l'obra de domini públic municipal ha de retornar al municipi.

Aquesta mobilització també vol servir per mostrar el suport als veïns de la Vall Fosca denunciats i encausats per Endesa. La multinacional reclama 1,5 milions d'euros a veïns de la zona i a l'Ajuntament de la Torre de Capdella en concepte d'IVA. Una quantitat que els afectats i el consistori consideren il·legal tot emparant-se en l'acord d'explotació de 1927, que estableix que els residents a la vall han de tenir accés al subministrament elèctric a un preu bonificat com a compensació per l'explotació dels recursos locals. Per això, acusen Endesa de fer una mala facturació. El conflicte s'arrossega des de fa 8 anys.

Mostrar formulari de contacte