Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Plataforma de la MAT al Pallars planteja tres dies d'acampada per protestar pel nou corredor Penyalba-Isona

La Plataforma de la MAT al Pallars planteja tres dies d'acampada per protestar pel nou corredor Penyalba-Isona

Una vintena de persones han recorregut aquest dilluns els carrers de Tremp repartint tríptics informatius sobre la infraestructura elèctrica que ha de travessar la comarca
Mobilització a Tremp en contra de la línia (Foto: ACN)
14/08/2017 18:10

La Plataforma Unitària Contra l'Autopista Elèctrica al Pallars ha convocat pel mes de setembre una acampada de tres dies a la Plaça Capdevila de Tremp per mostrar el seu desacord amb la nova línia d'alta tensió que s'ha projectat entre Penyalba (Aragó) i Isona (Pallars Jussà), i per expressar el rebuig a la repotenciació de línies com la de Foradada del Toscar (Aragó) i la Pobla de Segur (Pallars Jussà).

Una vintena de persones contràries al nou projecte han recorregut aquest dilluns alguns carrers de Tremp i han repartit tríptics i han informat del que suposarà aquesta intervenció per al territori. La Plataforma considera "totalment innecessària" la línia, de la qual se'n va tenir constància després que una instal·lació clau, la subestació d'Isona, va obtenir la declaració d'impacte ambiental favorable per part del ministeri de Medi Ambient, segon informa l'ACN.

La resolució del govern espanyol és del 7 de juliol i va sortir publicada dimarts de la setmana passada, el 25 de juliol, al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Obres a finals d'any

La recent resolució del ministeri de Medi Ambient esmenta el traçat previst per a la MAT a través de 23 municipis de Lleida (5) i Osca (18). Els aragonesos són Penyalba, Valfarta, Vilanova de Sixena, Ontinyena, Alcolea de Cinca, San Miguel de Cinca, Montsó, Castejón del Puente, Almúnia de Sant Joan, Fonts, Estadella, Graus, Capella, Lasquarri, Monesma i Queixigar, Tremuja i Pont de Montanyana. El traçat de la línia inclou cinc municipis del Pallars Jussà -Tremp, Castell de Mur, Gavet, Llimiana i Isona- i en total tindria 147 quilòmetres de cables de 400 quilovolts (Kv) entre Isona i la localitat de Penyalba, a Osca.

L'empresa promotora, Red Eléctrica de España (REE), preveu començar a construir la subestació a finals d'any mentre que de moment ajorna fins més enllà del 2020 la resta del corredor elèctric.

Recuperació del projecte

Amb la tramitació de la subestació d'Isona, REE recupera el projecte de la MAT del Pallars després d'uns anys en suspens per la gran oposició popular i institucional que va generar. El 2011 i 2012 la plataforma ja va organitzar múltiples actes de protesta. Els ajuntaments afectats i el consell comarcal del Jussà van presentar fins a un miler d'al·legacions i la Generalitat va emetre un informe desfavorable. Malgrat tot, l'octubre del 2013 Red Eléctrica va formalitzar la compra dels terrenys on s'ha de construir la subestació prop del nucli de Figuerola d'Orcau, al terme d'Isona.

Des del territori temen que al darrere dels moviments de Red Eléctrica hi ha la intenció última de tirar endavant la interconnexió elèctrica amb França per aquest costat del Pirineu. El portaveu de la plataforma unitària contra l'autopista elèctrica, Josep Feria, demana, en primer lloc, que institucions i entitats presentin el màxim d'al·legacions al projecte de la subestació.

Feria considera que la línia "no és necessària" i només busca el benefici econòmic de REE. "Des del moment que es fa l'obra ells ja guanyen diners", insisteix. A més, reclama una "moratòria de tots els projectes de recreixement de línies elèctriques" i "pensar en alternatives menys nocives per la salut de les persones i pel territori" apostant per les energies renovables.

Petició d'un front comú

La Plataforma demana per la línia Foradada del Toscar-La Pobla de Segur que les institucions facin un front comú per aconseguir que REE rectifiqui i allunyi la línia dels nuclis urbans. Pel que fa al pas d'aquest corredor, de 220Kv, pel Pallars Jussà passa a 350 metres de Torre de Tamurcia, a 3,6 metres de Torogó, a 160 metres d'Espluga Serra, a 230 metres de Serradell, a 8 metres de la Borda de Seix-Serradell, 680 metres de Toralla o 570 d'Erinyà. A la Pobla de Segur passa a 12 metres d'algunes cases d'una urbanització.

La Plataforma indica que, en aquest cas, a l'expedient d'informació pública es posa de manifest ''una suposada omissió de nuclis habitats en la informació ambiental proporcionada pel promotor'' i creu que cal aportar informació de detall de tots els nuclis existents en un radi de 100 metres de l'eix longitudinal de la línia i justificar el compliment de les prescripcions tècniques envers les distàncies mínimes de seguretat.

La plataforma creu que el projecte resulta ''inacceptable'' i suposa un ''autèntic atemptat contra la salut pública'' per ''l'obstinació de Red Eléctrica de España de no modificar ni un mil·límetre del traçat d'aquesta línia, construïda tan a prop de les poblacions afectades com perquè en diversos casos els seus cables arribin a sobrevolar cases habitades".

Mostrar formulari de contacte