Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La pluja deixa registres de 125 l/m2 en punts de l'Alt Urgell

La pluja deixa registres de 125 l/m2 en punts de l'Alt Urgell

El pas de les restes de l'huracà Leslie fa que el cabal del Segre a Organyà superi puntualment els 300 m3/s. A la Cerdanya insten la CHE a fer accions de neteja, després que el riu ha negat alguns prats i camins

15/10/2018 18:05

La pluja caiguda al llarg d'aquest diumenge i dilluns ha deixat a l'Alt Urgell registres al voltant dels 125 litres per metre quadrat en tot just 24 hores. Concretament, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, a les 10 del matí d'avui dilluns -quan encara no havia deixat de ploure- a Alinyà s'havien recollit 124,2 l/m2. Ben a prop, al Port del Comte havien arribat als 132,1, una de les xifres més altes del país. I a l'observatori de Cadí Nord-Prat d'Aguiló, el pluviòmetre acumulava 121,1 litres. A la Seu a les 19.00 hores havien caigut 66.6 l/m2.

Aquesta intensa precipitació era fruit de les restes de l'huracà Leslie, que després de travessar l'Oceà Atlàntic i la península ibèrica arribava a Catalunya amb vents forts en alguns punts però, sobretot, amb molta aigua. Això s'ha traduït en un increment dels cabals. Per exemple, el Segre al pas per Organyà portava aquest dilluns al migdia 311 m3 per segon. De la seva part, la Noguera Pallaresa al pas per Collegats ha arribat als 91 m3/s.

Das denuncia manca de neteja per part de la CHE

A la Cerdanya, la crescuda del Segre ha afectat alguns prats i camins que han quedat negats al llarg del dia; concretament, a la zona de la plana on conflueixen els municipis de Ger i Das, al pont de la Palanca. La situació ha deixat impracticable un tram de la ruta de senderisme que discorre per aquest entorn.

Davant d'aquesta situació, l'alcalde de Das, Enric Laguarda, ha insistit en la necessitat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) dugui a terme una actuació de neteja de les branques i la grava que hi ha dins el llit del riu. Consultat per l'ACN, Laguarda ha recordat que ja van fer aquesta petició formalment a la CHE ara fa un any i mig. En cas que l'ens estatal no pugui o no vulgui fer aquesta acció, el batlle reclama que, almenys, autoritzi al consistori a poder fer-ho.

Laguarda considera que la "brutícia" que hi ha a la llera del Segre en aquest punt, sobretot de branques i grava, n'ha causat el desbordament, perquè les precipitacions que han caigut en les darreres hores (entre 80 i 90 l/m2) "no haurien de fer pujar tant el volum d'aigua".

A més a més, l'alcalde de Das ha explicat que aquesta primavera passada va haver de ser l'ajuntament mateix el que va actuar en un altre tram del riu, situat aigües avall del punt on aquest dilluns s'ha produït el desbordament, a causa de la inacció de la CHE. Segons denuncia Laguarda, des que es va canalitzar el riu en aquesta zona, després de la riuada de l'any 1982, pràcticament no s'hi ha tornat a actuar en termes de manteniment. A més a més, ha explicat que un dels problemes derivats dels desbordaments en aquest punt és que l'aigua que surt de la llera i va a parar als prats, es queda estancada allà i no pot tornar al curs del riu.

El Freser, desbordat al pas per Ribes

Tot i això, els danys principals de l'episodi de pluges a Catalunya s'han produït al Pirineu oriental. A Ribes de Freser, el riu s'ha desbordat i ha ocupat un dels ponts que travessa la vila, alhora que ha inundat alguns baixos i soterranis. Aigües amunt del Freser, a Núria s'ha registrat més de 130 l/m2. I més avall, a Ripoll, el Ter baixava amb un cabal de 778 m3/s.

La marca màxima de pluja a Catalunya ha estat a Viladrau, al peu del Montseny, amb 207 l/m2. D'altra banda, alguns pantans, com els de la Baells (Berguedà) i Sant Ponç (Solsonès) han sobreeixit i han obert comportes per desembassar, cosa que ha provocat un augment de cabal dels rius Llobregat i Cardener.

  • Crescuda del riu Segre a la Seu d'Urgell, aquest dilluns
    Crescuda del riu Segre a la Seu d'Urgell, aquest dilluns
  • El riu Valira al pas per Castellciutat, aquest dilluns
    El riu Valira al pas per Castellciutat, aquest dilluns
  • Camí negat per la crescuda del Segre al terme municipal de Ger (Foto: ACN)
    Camí negat per la crescuda del Segre al terme municipal de Ger (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte