Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La votació popular de la Pobla de Segur sobre el passeig de Josep Borrell dóna un suport majoritari a canviar-ne el nom

La votació popular de la Pobla de Segur sobre el passeig de Josep Borrell dóna un suport majoritari a canviar-ne el nom

Un 78% dels votants es mostren d'acord a rebatejar el vial com a Passeig de l'1 d'octubre, tot i que la participació ha estat baixa, del 12%. Hi podien prendre part totes les persones majors de 16 anys empadronades o nascudes al municipi
Consulta a la Pobla de Segur sobre el canvi de nom del passeig de Josep Borrell (Foto: ACN/Ignasi Gómez)
12/03/2023 21:40

Els partidaris de canviar el nom al passeig de Josep Borrell i Fontelles de la Pobla de Segur s'han imposat aquest diumenge a les persones que defensen que no es modifiqui. La consulta convocada per l'Ajuntament ha comptat amb una participació de 322 veïns dels quals 250 (un 78%) han votat a favor que l'espai canviï passi a anomenar-se Passeig de l'1 d'octubre, enfront dels 64 que que hi votat en contra (20,6%).

Tot i això, la participació ha estat baixa (del 12%) respecte de la població que hi podia votar, que eren tots els majors de 16 anys domiciliats o bé nascuts al municipi poblatà. Per acreditar-ho, en el moment de la votació calia presentar el document d'identitat. També hi ha hagut 5 vots en blanc i 3 nuls. A les darreres eleccions municipals, ara fa quatre anys, el cens de la Pobla era de poc més de 2.100 votants.

La jornada de votació s'ha iniciat a les nou del matí i s'ha tancat a les vuit del vespre, quan s'ha validat i anunciat els resultats definitius. L'alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha valorat positivament la jornada, malgrat que s'esperava una "mica més de votants". Per Baró, "la votació s'hauria d'haver celebrat abans de l'esclat de la pandèmia, però aquest i d'altres factors van fer que s'hagi posposat fins aquest diumenge. "Si s'hagués celebrat en el context que estava prevista creiem que hauria tingut una participació més elevada", ha remarcat en declaracions a l'ACN.

En aquest sentit, l'equip de govern obrirà ara un "període de reflexió" sobre els resultats, que no són vinculants, "per analitzar tots els pros i els contres, la participació i les sensacions". D'aquí a una setmana, prendran una decisió sobre el possible canvi de nom del passeig que el municipi va dedicar anys enrere a l'exministre del Govern espanyol i actual alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, a més de vicepresident de la Comissió Europea.

Baró ha recordat que la consulta va plantejar-se arran de les declaracions que "el nostre gran amic" va fer amb relació al procés independentista., tot ironitzant sobre el menyspreu que Josep Borrell ha mostrat els darrers anys cap a Catalunya i, molt especialment, cap al moviment independentista. Segons ha especificat l'alcalde de la Pobla de Segur, "el posicionament i les intervencions de Borrell van menystenir i enfadar la població del municipi", motiu pel qual es va plantejar el canvi de nom.

Consulta aprovada l'any 2018

Miquel Vidal ha estat un dels participants en la consulta que ha manifestat la seva decisió de votar a favor de canviar el nom. "Al principi era un home brillant, però ha dit i fet coses vergonyoses en els darrers anys", ha argumentat. Antonio Guixé s'ha posicionat en la mateixa línia, malgrat que reconeix que Borrell era un home que "admirava molt" i quan va dedicar-se-li el carrer "s'ho mereixia". Ara, però, creu que "és l'enemic número 1 de Catalunya".

La consulta ciutadana va començar a tramitar-se l'any 2018, quan el Ple de la corporació municipal va aprovar una moció per tirar-la endavant amb cinc vots a favor d'ERC, 2 a favor del PdCat i un vot en contra del PSC. Precisament, la celebració de la votació ha provocat la indignació de la Federació del PSC a Lleida, Pirineu i Aran, que ha carregat contra l'alcalde de la Pobla i l'ha acusat de fer una consulta "totalment sectària i electoralista".

Mostrar formulari de contacte