La Pobla de Segur decidirà en votació popular si canvia el nom del Passeig de Josep Borrell i Fontelles
Els veïns podran optar entre mantenir-lo o bé substituir-lo pel Passeig de l'1 d'Octubre. El PSC carrega contra la consulta i defensa la figura de l'exministre espanyol i actual alt representant de Política Exterior de la UE
Els veïns i veïnes de la Pobla de Segur decidiran aquest mes de març si es canvia el nom del Passeig de Josep Borrell i Fontelles. L'Ajuntament poblatà ha convocat la consulta popular prevista per prendre la decisió. La votació es durà a terme el diumenge dia 12, a la Sala de Plens del consistori, i l'horari per participar-hi serà de les 9 del matí a les 8 del vespre.
Des de l'Ajuntament han recordat que la consulta s'ha de fer per complir amb els acords presos per la corporació municipal als plens de setembre de 2018 i febrer de 2020, quan es va aprovar per majoria sotmetre a votació popular la decisió. Els habitants de la Pobla podran triar entre dues opcions: mantenir el nom actual o bé canviar-lo pel de Passeig de l'1 d'Octubre, en homenatge al referèndum d'independència de l'any 2017. Hi podran participar totes les persones majors de 16 anys nascudes o bé domiciliades al municipi. Per acreditar-ho, en el moment de la votació caldrà presentar el document d’identitat.
Fins al 2 de març està obert el procés d'inscripció de voluntaris que vulguin formar part de les meses. El tràmit es pot fer al web de l'Ajuntament o bé presencialment a les oficines del consistori. En cas de ser necessari, el divendres 3 de març se celebrarà un sorteig per assignar-ne els responsables.
La celebració de la consulta ha provocat la indignació de la Federació del PSC a Lleida, Pirineu i Aran, que ha carregat contra l'alcalde de la Pobla i l'ha acusat de fer "una consulta totalment sectària i electoralista". El grup socialista qüestiona que la votació es faci "a tres mesos de les eleccions municipals" i acusen el batlle "d'amagar-se en un simulacre de consulta per justificar una decisió" que consideren "que ell ja ha pres unilateralment". També han afirmat que estan en contra de la consulta democràtica perquè creuen que "divideix el poble per interessos electorals", i conclouen que l'equip de govern es vol "mantenir en la divisió i la confrontació fins i tot entre els mateixos veïns i veïnes de la Pobla".
En el mateix comunicat, el PSC aprofita per defensar la figura de Josep Borrell, perquè opinen que "és una de les persones amb més responsabilitat de tot Europa, actualment alt representant de la Unió per Assumptes Exteriors i Política de Seguretat i Vicepresident de la Comissió Europea". I el qualifiquen com "un dels polítics amb més transcendència del país i que més ha fet per la província de Lleida, pels Pallars i per la Pobla de Segur”. El text acaba dient que volen "unir i generar consensos entre els ciutadans i també trobar solucions als reptes i problemàtiques que hi ha a la Pobla i al conjunt del Pirineu".
Polític controvertit
La proposta del canvi de nom del passeig mitjançant una consulta va sorgir precisament pel rebuig que desperta entre molts habitants de la seva població natal. Especialment després de diverses declaracions polèmiques contra l'independentisme i contra el dret d'autodeterminació de Catalunya al llarg dels darrers anys. Algunes d'elles de caràcter ofensiu, com ara quan va dir que "cal desinfectar Catalunya" o bé quan en un míting es va mofar d'Oriol Junqueras i el va titllar de "mossèn", quan el president d'ERC ja estava en presó preventiva per ordre de la justícia espanyola.
En aquest temps, i amb l'assumpció de nous càrrecs, Borrell també ha estès els seus enfrontaments a l'àmbit internacional, tant en el càrrec de ministre d'Afers Exteriors -del qual va ser rellevat al 2019- com actualment en la condició d'alt representant de Política Exterior de la Unió Europea. Un càrrec pel qual cobra 315.000 € anuals, segons recull el portal Transparentia.. Entre d'altres polèmiques, al 2020 va haver de demanar disculpes per les seves desqualificacions cap al moviment juvenil ecologista Fridays for Future; i més recentment, va afirmar en una conferència que durant l'època d'expansió dels Estats Units "l'únic que van fer va ser matar quatre indis", per referir-se al genocidi i l'expropiació de terres a gran escala que es va perpetrar contra els nadius nord-americans.
Josep Borrell va néixer a la Pobla de Segur el 1947, tot i que des de fa dècades té la residència a Madrid, on ha desenvolupat bona part de la seva carrera política. Entre 1979 i 1983 va ser regidor de l'ajuntament de Majadahonda i als anys 80 va esdevenir diputat al Congrés. A la dècada dels 90 va ser ministre d'Obres Públiques i entre 2004 i 2007 va presidir el Parlament Europeu, on va mantenir l'acta de diputat fins al 2009, per després recuperar-la al 2019 com a cap de llista del PSOE. Entremig, al 2018 va rebre una sanció de 30.000 euros per la venda d'accions d'Abengoa amb informació privilegiada, just abans que aquesta companyia entrés en concurs de creditors.