La Pobla de Segur farà una consulta veïnal sobre el passeig de Josep Borrell
El ple ha aprovat, amb el vot favorable de 8 dels 11 regidors, la celebració del referèndum, que proposa substituir el nom per '1 d'Octubre'. Els tres representants del PSC van abandonar la sessió en el moment del tràmit
L'Ajuntament de la Pobla de Segur sotmetrà a una consulta veïnal la proposta de canviar el nom a l'actual passeig de Josep Borrell i Fontelles. El ple municipal ha aprovat aquest dijous les normes segons les quals es durà a terme aquesta votació.
El referèndum ja es va plantejar des del consistori mateix a l'anterior legislatura, però l'equip de govern encapçalat per ERC va decidir ajornar-lo per la proximitat amb les eleccions local, que van revalidar la majoria sobiranista existent al municipi, format actualment per 7 regidors d'ERC, 3 del PSC i 1 de JxCAT. Al ple d'aquesta setmana, la mesura s'ha aprovat per unanimitat dels regidors presents a la votació, amb 8 vots favorables, els d'Esquerra i Junts. Els regidors del PSC no van voler participar-hi i van abandonar el plenari en el moment que es feia aquest tràmit.
El reglament acordat preveu que la votació popular se celebri un diumenge d'aquest mes d'abril, encara per determinar. Un grup de voluntaris s'encarregarà de la mesa, que estarà instal·lada a la mateixa sala de plens del consistori. Hi podran participar tots els residents o nascuts a la Pobla de Segur que siguin majors de 16 anys. En el referèndum es proposa que el nom de l'actual Passeig de Josep Borrell i Fontelles sigui substituït pel de Passeig de l'1 d'Octubre.
La petició de substituir aquest nom de carrer va sorgir la legislatura passada després que molts veïns van expressar públicament el seu rebuig a la figura de Josep Borrell i a la seva trajectòria d'aquests darrers anys, especialment per les seves constants declaracions contra l'independentisme. Algunes d'elles, de caràcter ofensiu com ara quan va dir que "cal desinfectar Catalunya" o bé quan en un míting es va mofar d'Oriol Junqueras i el titllar de "mossèn" quan el president d'ERC ja estava en presó preventiva per ordre de la justícia espanyola. A més a més, els darrers mesos Borrell també ha estès els seus enfrontaments a escala internacional, tant en el càrrec de ministre d'Afers Exteriors -del qual va ser rellevat aquest any passat- com actualment com a alt representant de Política Exterior de la Unió Europea. Aquest mateix mes de febrer ha hagut de demanar disculpes per les seves desqualificacions cap al moviment juvenil ecologista Fridays for Future.
Josep Borrell va néixer a la Pobla de Segur el 1947, tot i que des de fa dècades té la residència a Madrid, on ha desenvolupat bona part de la seva carrera política. Entre 1979 i 1983 va ser regidor de l'ajuntament de Majadahonda i als anys 80 va esdevenir diputat al Congrés. A la dècada dels 90 va ser ministre d'Obres Públiques i entre 2004 i 2007 va presidir el Parlament Europeu, on va mantenir l'acta de diputat fins al 2009. Al 2018 va rebre una sanció de 30.000 euros per la venda d'accions d'Abengoa amb informació privilegiada, just abans que aquesta companyia entrés en concurs de creditors.