Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La població d'óssos als Pirineus arriba als 52 exemplars

La població d'óssos als Pirineus arriba als 52 exemplars

El Grup de Seguiment constata un increment, principalment per 10 nous naixements, respecte del recompte del 2018. L'ens reconeix que l'espècie també ha ampliat la seva àrea de moviments, fins a abastar una superfície de 10.000 km2
Imatge d'un ós captada amb càmera automàtica (Foto: TES)
21/04/2020 11:25

La població d'óssos als Pirineus assoleix ja els 52 exemplars, davant dels 40 que inicialment es van identificar l'any 2018, tot i que indicis posteriors van situar aquesta xifra en 49 individus. La dada l'ha donat a conèixer el Grup de Seguiment Transfronterer d'aquesta espècie.

Pel que fa al nombre de naixements, s'han registrat en total 10 noves cries, de 5 femelles diferents (dues per cada femella). Es tracta d'una xifra que qualifiquen de "rècord", només assolida abans els anys 2016 i 2017. Pel que fa als exemplars que es donen per morts durant el passat 2019, després de més de dos anys sense tenir-ne indicis, són 6 en total, entre els quals hi ha la femella Hvala, detectada per última vegada el 2017, juntament amb el mascle Fifonet i els els 2 cadells de l'óssa Sorita.

El Grup de Seguiment, d'altra banda, ha reconegut que l'àrea geogràfica on s'han trobat en algun moment indicis de la presència de l'os bru als Pirineus s'ha ampliat en 3.000 km² més l'any passat respecte del 2018, i ara ja abasta més una superfície de 10.400 km². L'ens ha matisat que aquesta xifra no es correspon a l'àrea on hi ha una presència permanent; la qual, tanmateix, és tan sols una mica més reduïda. Alhora, atribueix bona part d'aquest increment a "un desplaçament exploratori puntual" que va fer el conflictiu exemplar Goiat la primavera de l'any passat, quan va causar atacs mortals contra el bestiar al Pallars Jussà i a la Ribagorça aragonesa, comarques on no havia provocat danys fins llavors.

L'àrea de distribució de l'ós s'estén principalment pels Pirineus centrals (7.800 km²), cosa que inclou l'Aran, el Pallars Sobirà i l'Arieja. Als Pirineus atlàntics -on també s'ha denunciat atacs contra el bestiar, especialment a ovelles- s'han localitzat cinc exemplars, sobretot al nord-est de Navarra i al vessant occità.

440 indicis de seguiment al Pirineu català

Finalment, pel que fa al seguiment de l'espècie a Catalunya, durant el 2019 s'han localitzat 440 indicis d'os, dels quals 190 són fotografies i vídeos i 141 són mostres de pèls. En tot el Pirineu s'han localitzat 2.004 indicis o rastres, a banda de les ubicacions dels exemplars equipats amb GPS.

A més, s'han analitzat nombroses mostres per a la identificació genètica, de les quals 78 provenen de Catalunya. La Universitat Autònoma de Barcelona ha identificat 8 exemplars de 20 mostres rebudes, mentre que el laboratori francès Antagene, ha identificat 41 exemplars de 314 mostres (58 de Catalunya).

El Grup de Seguiment Transfronterer de l'os bru als Pirineus ha fet una reunió telemàtica en què han participat representants de la Generalitat, el Conselh Generau d'Aran, el Govern d'Andorra, l'Aragó, Navarra, França i la Fundación Oso Pardo.

Mostrar formulari de contacte