Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La posada en funcionament de la tercera unitat de tren de la línia Lleida-La Pobla de Segur es preveu pel maig

La posada en funcionament de la tercera unitat de tren de la línia Lleida-La Pobla de Segur es preveu pel maig

Durant la Comissió de Seguiment s'han presentat les millores en la seguretat, així com les xifres de viatgers, puntualitat i satisfacció
Línia Lleida-la Pobla de Segur
24/02/2022 11:55

Aquest dimecres s’ha celebrat la primera reunió de la present legislatura de la Comissió de Seguiment de la línia Lleida-La Pobla de Segur, on s'han presentat les millores en seguretat, així com les xifres de viatgers, de puntualitat i satisfacció dels usuaris. També s'ha anunciat la posada en funcionament de la tercera unitat de tren, que està prevista pel pròxim mes de maig.

Pel que fa a les xifres, l'any passat van utilitzar la línia un total de 207.367 usuaris, una dada que s’aproxima a la del 2019 i que representa un augment del 98,06% respecte l’any 2020, quan en van ser 104.697. Les estadístiques indiquen que els índexs màxims d’utilització del servei durant l’any s’assoleixen entre els mesos de maig a octubre, coincidint amb el servei turístic del Tren dels Llacs.

Les dades de puntualitat són del 99,37%, superiors a l’objectiu marcat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, operador del servei ferroviari. Pel que fa a l’índex de satisfacció de l’usuari assoleix el 79%, el més alt de les línies d’FGC.

Nou sistema de seguretat

Durant la comissió de seguiment s’ha exposat un anàlisi de l’accident del passat 12 de març de 2021, en què una de les unitats va col·lidir contra un allau de pedres i terra entre les estacions de Santa Linya i Àger (comarca de la Noguera). El sinistre es va solucionar en el termini d’un mes amb la reparació de la unitat accidentada i l’estabilització de la vessant. Amb motiu de l'incident, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha instal·lat un nou sistema de detecció automàtic de caiguda de blocs i esllavissades en cinc trams del recorregut.

Pel que fa a altres actuacions de manteniment i millora en les infraestructures, destaca la restauració ambiental en talussos, actuacions diverses de reparació, impermeabilització i drenatge en túnels, col·locació de baranes de seguretat en ponts i passos, reparació de ponts, renovació de la superestructura de via i drenatge en 9 túnels, rehabilitació d’encarriladores, consolidació i rehabilitació d’edificis i accessos, millores en la senyalització i rehabilitació de passos a nivell.

Com a notícia destacada, es preveu l’arribada de la tercera unitat 331 el proper 10 de març a l’estació del Pla de Vilanoveta (Segrià) El nou tren podria entrar en servei el mes de maig, després de la finalització del període de proves.

Tren dels Llacs

La temporada 2021 del tren turístic dels llacs ha comptat amb 22 circulacions, amb una ocupació del 70,7%. El tren panoràmic ha assolit una ocupació del 98,33%, fet que suposa una ocupació global de 4.709 visitants, i que representa el 72,22% del total. En aquest sentit, cal posar en context que a causa de les restriccions per la pandèmia del SARS-CoV-2 no es van poder fer desplaçaments durant el mes d’abril de 2021. Amb relació al servei, conjuntament amb els ajuntaments de Balaguer i la Pobla de Segur s'han establert mecanismes de promoció turística del territori.

A la sessió hi ha participat la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà; el delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; el director de FGC Operadora, Oriol Juncadella; el cap de la línia Lleida – La Pobla de Segur, Emili Monsó; una representant de la Diputació de Lleida; l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Mª Mullol; un representant de la Paeria de Lleida, l’Ajuntament de Tremp i un representant sindical.

Mostrar formulari de contacte