Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La presa de Tavascan estrena sensors amb control remot per augmentar o disminuir el cabal

La presa de Tavascan estrena sensors amb control remot per augmentar o disminuir el cabal

Els cabalímetres monitoritzen la quantitat d'aigua que hi passa les 24 hores del dia. Al Pirineu català ja hi ha sis embassaments que compten amb aquest sistema

Presa de Tavascan (Foto: ACN)
Presa de Tavascan (Foto: ACN)
04/07/2022 12:30

La presa de Tavascan ha estrenat un sensor amb control remot que permet controlar el pas d'aigua i augmentar-lo o disminuir-lo en cas de necessitat. Aquests equips, anomenats cabalímetres, monitoritzen la quantitat d'aigua que hi passa les 24 hores del dia.

Amb aquesta, ja són sis les instal·lacions hidràuliques d'Endesa a Catalunya que disposen d'aquest sistema a les quals se'n sumaran dues més en el que resta d'any. La instal·lació d'aquests equips és un exemple de la col·laboració de la companyia amb el cos d'Agents Rurals per contribuir a la preservació i el manteniment de la fauna i el medi ambient al voltant de les centrals.

La col·laboració entre Endesa i els Agents Rurals es va formalitzar ara farà dos anys, amb la signatura d'un conveni en matèria de gestió de centrals hidràuliques. Josep Maria Puigarnau, Agent major de Fauna del cos d'Agents Rurals, ha explicat que aquest nou sistema de sensors permetrà minimitzar les afectacions al medi natural en cas d'accidents. Puigarnau ha afegit que en tot moment podran disposar del cabal de manteniment mínim estipulat i saber si aquest és complex.

Obra de gran complexitat

La instal·lació d'aquests cabalímetres a la presa de Tavascan ha estat una obra de gran complexitat, per a la qual ha estat necessària una inversió de 300.000 euros. I és que, com que no disposa d'una instal·lació prèvia per a aquest fi, s'ha hagut de perforar un forat a la mateixa paret de la presa, del voltant d'uns 4 metres de profunditat i un diàmetre d'uns 60 centímetres, amb la dificultat d'haver de fer-ho amb la presa plena, sense buidar-la prèviament. Albert Piqué, responsable d'Agrupació Alt Pallaresa d'Endesa, ha explicat a l'ACN que va ser necessària la intervenció de submarinistes especialitzats que hi van instal·lar un tap per poder procedir a la perforació sense riscos.

Es va començar per la de Sant Maurici l'any 2006 i actualment disposen d'aquest sistema les preses de Borén, Graus, Montalto-1, la Torrassa i ara, també, Tavascan. Aquest any se n'instal·laran dues més: a Espot i a Moltalto-2. L'ordre d'implantació d'aquests sistemes segueix criteris de prioritat. És a dir, s'ha començat per a aquelles centrals que per la seva ubicació en cotes més altes o per les característiques del riu i la seva orografia, són més susceptibles a veure reduït el seu cabal per causes externes.

El cabalímetre

Els cabalímetres són uns sensors que es col·loquen a les canonades per on passa l'aigua a través de les preses i mesuren en tot moment els litres per segon que circulen aigües avall. Aquesta informació és visible des del Centre de Control Hidràulic de la companyia i, des d'allí, es pot maniobrar a través d'unes vàlvules que permeten que hi passi més o menys quantitat d'aigua. El sistema incorpora una alarma que s'activa en cas que es baixi de determinat volum, cosa que permet una resposta ràpida per part de la companyia per evitar afectacions en el cabal.

Els sistemes de control del cabal són especialment útils en els moments crítics, com són la tardor i la primavera. A causa de la quantitat de pluja, en aquests períodes l'aigua baixa més bruta i sovint arrossega branques i d'altres elements que poden dificultar el pas de l'aigua i fer-la disminuir. Si això succeeix, com que estan monitoritzats a distància, la companyia pot detectar-ho i actuar amb rapidesa. Totes les centrals hidràuliques disposen de sistemes per controlar el cabal alliberat i complir amb els cabals ecològics establerts per l'administració, però l'instal·lat a Tavascan i a d'altres preses és un sistema d'última generació.

Mostrar formulari de contacte