Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La presència de bolets compleix les prediccions del Centre Tecnològic Forestal

La presència de bolets compleix les prediccions del Centre Tecnològic Forestal

Al Pirineu s'hi ha registrat uns 75 exemplars per hectàrea, cosa que confirma que ha estat una bona temporada Pel costat negatiu, l'activitat s'ha concentrat molt en la primera setmana d'octubre, sobretot pel que fa als rovellons

Boletaires
Boletaires
24/11/2009 10:49

Els boscos del Pirineu i Pre-pirineu han produït aquesta tardor una mitjana de 75 quilos de bolets per hectàrea. Aquesta xifra corrobora les previsions que va fer el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), que establia que se'n recollirien entre 60 i 80 per cada hectàrea.

Tot i els bons resultats, la percepció dels boletaires és que no ha estat una bona temporada, ja que la màxima producció s'ha concentrat, atípicament, en la primera setmana d'octubre. El fredolic i el camagroc han estat dues de les espècies més difícils de trobar, mentre que l'espècie més popular, el rovelló, es va concentrar en una sola setmana.

El CTFC, amb seu a Solsona, estudia des de fa quinze anys la producció de bolets als boscos catalans fent seguiment de 90 parcel·les. L'enginyer de Monts de l'àrea de Defensa del Bosc del CTFC, Juan Martínez de Aragon, explica a l'ACN que aquest ha estat un any "curiós" pel que fa a la producció de bolets.

Aquesta concentració ha fet que en només una setmana, s'hagi arribat pràcticament a produccions de 25 quilos de bolets per hectàrea. Aquesta dada inclou tant els comestibles com els que no ho són. Es tracta, segons Martínez de Aragón, d'una molt bona dada si es té en compte que en algunes temporades, la producció per hectàrea anual ha estat de només 2,5 quilos des que el CTFC en fa un seguiment.

Segons les dades recollides pel CTFC, la temporada es va iniciar la primera setmana d'agost i va presentar una primera pujada la darrera setmana del mes, amb una producció de cinc quilos per hectàrea. Tot i així, va tornar a baixar i no va remuntar fins la segona setmana de setembre, quan ja no va parar d'incrementar-se fins a la primera setmana d'octubre, quan es va produir el pic de producció de 25 quilos per hectàrea. Només una setmana després, aquesta xifra ja era només la meitat i des de llavors, no ha parat de baixar fins que la segona setmana de novembre no arribava als dos quilos.

Les dades recollides pel Centre Forestal des dels anys 90, combinades amb variables com la pluviometria i l'evapotranspiració, són les que permeten fer prediccions de producció, com les que ha fet aquest any el CTFC.

Mostrar formulari de contacte