Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La presència d'óssos als Pirineus segueix augmentant i arriba als 43 exemplars

La presència d'óssos als Pirineus segueix augmentant i arriba als 43 exemplars

El Departament de Territori reconeix que el darrer any han nascut set nous cadells, sis dels quals al Pirineu català, i que tot i que s'ha aturat la reintroducció, es manté "la tendència a l'alça". Ara fa tot just quatre anys hi havia comptabilitzats 31 plantígrads
Mapa de presència dels óssos als Pirineus
29/03/2018 17:05

La presència de l'ós bru als Pirineus, arran de la implantació del programa europeu Piroslife, continua augmentant sense pausa i, segons ha reconegut el Departament de Territori de la Generalitat, ja arriba a 43 exemplars identificats, entre Catalunya, l'Aragó, Navarra i Occitània. El gruix de la població (41) es localitza a la zona central, que inclou una superfície d'uns 4.000 quilòmetres quadrats que abasta la regió de l'Alt Pirineu i Aran, el departament de l'Arieja i, en menor mesura, l'Alta Garona. Els altres dos exemplars s'han localitzat al departament dels Pirineus Atlàntics, encara que també s'han apropat als Pirineus centrals.

Segons aquest estudi, els darrers anys la distribució d'óssos als Pirineus s'ha ampliat i la seva àrea d'actuació ha passat dels 3.800 km2 del 2015 a als 4.900 actuals. Concretament, a Catalunya, el 2017 s'han identificat 25 exemplars (10 mascles, 12 femelles i 3 amb sexe no identificat).

Territori també ha admès que, tot i que l'any passat es va donar per tancada la reintroducció pel rebuig de la població local, el 2017 encara han nascut set nous cadells, de quatre femelles, i que sis d'aquests set han nascut al Pirineu català i concretament, tots ells, en l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Els impulsors del programa confirmen així "la tendència a l'alça de la població d'ossos, que ha anat creixent els últims anys, passant de 31 individus el 2014 i 32 el 2015 a 41 el 2016". És a dir, que en només quatre anys la població ha augmentat un 35%. Ara mateix hi ha 21 adults (set mascles i catorze femelles) i 15 subadults de 2, 3 i 4 anys (nou mascles, cinc femelles i un amb sexe no identificat).

L'absència de dades en els últims dos anys, ha fet que el 2017 es donin per desapareguts un ós i una ossa. Pel que fa al mascle Pyros, les càmeres de fototrampeig el van captar per última vegada entre final de març i començament d'abril del 2017.

46 atacs en un any

Durant el 2017, segons les dades del Departament de Territori, al Pirineu català es van comptabilitzar a Catalunya 46 atacs atribuïts a l'ós concentrats entre els mesos de maig i setembre. D'aquests, 29 van ser contra ramats i van provocar la mort de 177 ovelles, un corder, tres cabres, dues eugues i un poltre. També n'hi va haver 17 contra arnes, amb la mort de 46 exemplars.

Tot i això, aquestes xifres no comptabilitzen la mort de més de 200 ovelles el juliol passat a Lladorre, quan un ramat que estava al vessant occità, a pocs metres del Pallars Sobirà, va fugir per escapar d'un ós i es van acabar estimbant per un barranc, ja en territori català. Poc després d'aquest atac indiscriminat, a l'agost el Consell General del departament de l'Arieja -el territori amb més presència de plantígrads- va aprovar una moció en la qual exigeix al govern francès, com a principal impulsor de la reintroducció, que es retiri "tots els óssos" dels Pirineus.

Agrupament de ramats

Precisament per intentar compensar el rebuig creixent de la població local, especialment a l'Aran, des de Piroslife han impulsat els darrers mesos "un seguit de mesures preventives per minimitzar les afectacions d'aquest animal salvatge a sectors tan estratègics com la ramaderia i l'apicultura". Les principals propostes que ofereixen és l'agrupament dels ramats, la contractació de pastors, el tancament i protecció dels ramats a la nit, i el manteniment i reforç de les tanques de protecció per a les d'instal·lacions d'apicultura. L'any passat el nombre d'agrupaments va arribar fins als 28, amb tretze pastors i ajudants de pastor contractats i 39.299 caps de bestiar protegits.

Al Parc Natural de l'Alt Pirineu s'han agrupat quatre ramats d'ovelles i un de cabres, amb 3.757 caps de bestiar en total, vigilats per cinc pastors i dos ajudants de pastor. A l'Aran han estat sis els ramats agrupats, amb 6.450 caps vigilats per sis pastors. D'aquests últims, tres s'han agrupat en el marc del projecte PirosLife, i uns altres tres han estat agrupats i protegits pels seus propietaris.

D'altra banda, a la zona de presència esporàdica d'os (sud del Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça), s'han agrupat disset ramats, amb 29.092 caps de bestiar. Els agrupaments finalitzen a finals d'octubre, tot coincidint amb l'arribada del fred i la manca de farratges a alta muntanya.

L'equip de seguiment de l'os bru ha registrat el 2017 un total de 221 contactes fotogràfics gràcies a les 39 càmeres instal·lades (27 al Pallars Sobirà, dues a l'Alta Ribagorça i deu a l'Aran), que han captat 1.921 imatges dels diversos exemplars i 120 vídeos. També s'han registrat deu petjades i 120 mostres de pèl, entre altres evidències, segons informa el Departament de Territori i Sostenibilitat. En total s'han obtingut 1.389 indicis d'os als Pirineus Atlàntics, els Alts Pirineus, l'Alta Garona i l'Arieja, Navarra, Aragó i Catalunya.

Mostrar formulari de contacte