Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La presidenta de l'Audiència de Lleida reconeix una "problemàtica" amb les plantacions de marihuana en prats i muntanyes

La presidenta de l'Audiència de Lleida reconeix una "problemàtica" amb les plantacions de marihuana en prats i muntanyes

Lucía Jiménez alerta que amb l'augment d'aquesta activitat "importem delinqüents i exportem la droga". La memòria judicial de l'òrgan també recull més delictes contra la la llibertat sexual, cosa que atribueixen a que ara es denuncia més
Lucía Jiménez, a la presentació de la Memòria Judicial 2021 de l'Audiència de Lleida (Foto: ACN)
27/06/2022 18:55

La presidenta de l'Audiència de Lleida, Lucía Jiménez, reconeix que hi ha un "veritable problema" amb l'augment de plantacions de marihuana a la demarcació, i alerta que l'increment d'aquesta activitat il·legal implica que "importem delinqüents i exportem la droga".

A la presentació de la memòria judicial de 2021 de l'òrgan provincial, Jiménez ha exposat que les característiques del territori, tant a la plana de Lleida com a l'Alt Pirineu, "faciliten que al mig del camp o a la muntanya s'hi trobin molts cultius clandestins de marihuana", dels quals la majoria són "indoor" tot i que també n'hi ha molts "a l'exterior". Per això, demana la col·laboració de la població per denunciar la presència d'aquestes plantacions i evitar així que als seus pobles o barris s'hi consolidin aquesta o d'altres activitats delictives.

La magistrada també constata en el document anual un increment de delictes contra la llibertat sexual, cosa que atribueix a que ara "es denuncia més". Per això, ha encoratjat a seguir denunciant aquells casos en què hi hagi una agressió evident, tenint en compte que la majoria d'aquests delictes tenen lloc en l'àmbit "intrafamiliar, la qual cosa "dificulta la investigació".

Problemes interns dels jutjats

Una altra problemàtica que reflecteix la memòria, en aquest cas de funcionament intern, és l'"alta mobilitat" dels jutges, molts dels quals són originaris d'altres comunitats autònomes i que, com és previsible, "quan surt una plaça a prop de casa seva, marxen". Preguntada per si falten vocacions a Catalunya, Jiménez matisa que "cada vegada n'hi ha més" però admet que "no son suficients per cobrir tota l'oferta". A Lleida, per exemple, han canviat tots els magistrats dels jutjats penals.

I pel que fa als jutjats territorials com el de la Seu d'Urgell, en tots hi ha algun jutge provisional provinent de la borsa de substituts, que al 2021 comptava amb 10 places (2 més que l'any anterior). Totes elles s'han cobert. A l'Audiència de Lleida també hi ha un jutge de reforç i la presidenta considera cal crear una cinquena plaça estable, ja que supera gairebé un 80% el mòdul d'entrada establert pel CGPJ.

Jiménez també demana mantenir el reforç al jutjat mercantil, que s'encarrega de temes com les clàusules sòl, fins que el jutjat número 6 es converteixi només en mercantil, la qual cosa sembla que serà una realitat l'1 de gener de 2023. Aquest jutjat, amb un jutge titular i un de reforç, és dels "més col·lapsats" que hi ha a la demarcació de Lleida. Actualment supera en un 93% el mòdul d'entrades establert i aquestes han incrementat un 89% del 2020 al 2021, tot i que la resolució de causes també ha augmentat un 124%, la qual cosa ha fet que el temps d'espera hagi baixat de 26 a 22 mesos. L'altra demanda, que ja fa anys que reclama, és la creació d'un tercer jutjat social.

Malgrat aquests problemes, i els efectes de la pandèmia des del 2020, la presidenta creu que els darrers mesos han millorat el funcionament i s'ha "notat un increment de resolucions de tots els òrgans judicials", alhora que s'ha reduït el temps de resposta judicial.

Mostrar formulari de contacte