Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La primavera al Pirineu català ha deixat més pluja i neu de l'habitual, amb temperatures normalitzades

La primavera al Pirineu català ha deixat més pluja i neu de l'habitual, amb temperatures normalitzades

Al nord de l'Alt Urgell s'ha recollit entre 400 i 600 l/m2 d'aigua, quasi el doble de la mitjana climàtica, i a la zona d'Aigüestortes s'ha superat els 600 litres. El termòmetre s'ha mantingut en valors propis de l'època i força més frescos que els anys anteriors, sobretot al maig

07/06/2024 20:40

La primavera al Pirineu català ha estat enguany més plujosa de l'habitual, i també amb més neu, tot trencant així la tendència dels dos anys anteriors. Aquest ambient més fresc també s'ha notat en les temperatures, que s'han situat molt a prop de la mitjana de les darreres dècades en contrast amb l'any passat i l'anterior, quan havien estat força més altes del normal. El Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat aquesta setmana el balanç d'aquesta darrera estació. Cal recordar que a nivell d'observació de dades meteorològiques la primavera comença l'1 de març i s'acaba el 30 de maig, uns dies abans que el final astronòmic.

El recull de dades del MeteoCat indica que a les zones de mitja i alta muntanya del Pirineu s'ha viscut una primavera, sens dubte, amb molta precipitació. Per exemple, a les cotes més altes del Pirineu (de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, l'Aran i el Ripollès, per damunt dels 2.500 metres), els observatoris han recollit entre 500 i 600 litres d'aigua per metre quadrat. I al bell mig del Parc Nacional d'Aigüestortes (entre la Vall Fosca i l'oest del Pallars Sobirà) fins i tot s'ha superat els 600 l/m2. Més avall, entre els 2.000 i els 2.500 metres (incloent les serres del Cadí i de Boumort i el nord del Ripollès i del Pallars Sobirà), el volum acumulat s'ha mogut entre 400 i 500 l/m2. A més a més, en totes aquestes cotes molta de la precipitació ha estat en forma de neu i ha deixat en alguns casos acumulacions de fins a un metre de neu nova en un sol episodi.

Ja més avall, a mitja muntanya s'ha registrat entre 250 i 400 l/m2, (per exemple, al límit entre la Cerdanya i el Berguedà), mentre que a les fondalades (incloent poblacions com la Seu d'Urgell, Organyà, Bellver, Llívia o Tremp) han marcat en general entre 200 i 250 litres, amb algunes excepcions molt puntuals com Oliana, Puigcerdà o Isona, que s'han quedat per sota.

Més pluja arreu del Pirineu

Si es compara aquestes dades amb l'històric de les darreres tres dècades (comptant des de 1991), a la zona que delimita l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i Andorra (a l'entorn d'Os de Civís) és on ha plogut més respecte de l'habitual: en aquesta zona han arribat a doblar la mitjana climàtica, apropant-se al 200% (el paràmetre normal és 100%). De fet, a quasi tota la meitat nord de Catalunya hi ha plogut força més del normal. Per exemple, hi ha plogut entre un 50% i un 80% més en una àmplia zona pirinenca que inclou el nord de l'Alt Urgell i del Pallars Jussà, el centre del Pallars Sobirà i de l'Alta Ribagorça, el sud de la Cerdanya i bona part del Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.

Al sud de l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i l'Aran, i al nord de la Cerdanya i el Solsonès, també hi ha plogut per sobre del normal tot i que amb no tanta diferència (entre un 10% i un 30% més de la mitjana), mentre que a la Val d'Aran, a l'entorn d'Oliana i al centre del Solsonès són les úniques zones on hi ha plogut l'habitual. A gairebé cap indret del Pirineu no hi ha hagut anomalia negativa de precipitació.

Contrast entre el nord i el sud de Catalunya

A la resta de Catalunya, hi ha hagut una clara diferència entre el nord i el sud del país. A més de l'Alt Pirineu i el Prepirineu, també ha plogut força més de l'habitual a bona part de la Catalunya Central i les àrees de Barcelona i Girona, destacant especialment l'Alt Empordà (amb registres de fins a 400 l/m2), el Gironès i alguns punts del Vallès Oriental, amb entre un 50% i un 90% més de pluja de l'habitual, mentre que a la resta d'aquestes comarques l'anomalia positiva ha estat d'entre el 10% i el 50% i, per tant, també han rebut més pluja de l'esperada.

En canvi, a bona part de la plana de Lleida i el Camp de Tarragona s'han quedat a prop de la mitjana o una mica per sota (entre 10 i 30 punts menys). I la situació més negativa s'ha viscut a les Terres de l'Ebre, on al nord i al sud de la regió hi ha plogut al voltant del 60% de l'habitual; i a la seva part central (sobretot Terra Alta i Ribera d'Ebre), només hi ha caigut un 40% de la pluja esperable.

Temperatures a la mitjana

Pel que fa a les temperatures, a grans trets, s'ha viscut una primavera com les de sempre: amb contrastos, però amb un ambient fresc i agradable en general. Al sud de l'Alt Urgell i de l'Aran i a bona part del Pallars Sobirà, el Jussà i l'Alta Ribagorça, la mitjana dels termòmetres ha estat pràcticament calcada a l'habitual de les darreres tres dècades i, per tant, força per sota de les dues anteriors primaveres, quan havia fet força més calor.

A la resta del Pirineu -incloent bona part de l'Alt Urgell i la Cerdanya- i a quasi tot Catalunya, l'anomalia positiva ha estat al voltant d'entre mig i un grau com a molt. De fet, al mes de maig l'anomalia ha estat negativa, d'entre -1 i -1,5 graus a pràcticament tota la meitat nord de Catalunya; és a dir, hi ha fet més fred de l'habitual. I a l'abril es va viure la setmana de Sant Jordi més freda de les darreres dècades, amb mínimes sota zero en algunes poblacions pirinenques i neu a les muntanyes.

En xifres totals, la temperatura mitjana d'aquesta primavera ha estat al voltant dels 13 graus a les fondalades de l'Alt Urgell i el Pallars Jussà (incloent poblacions com la Seu, Organyà, Oliana i Tremp), d'entre 10 i 12 graus al voltant dels 900 metres, d'entre 8 i 10 graus a les valls més elevades (com ara la plana de Cerdanya, el fons de l'Aran i les Valls d'Àneu) i ja per sota dels 8 graus en una àmplia zona del Pirineu per damunt dels 1.200 metres, fins a arribar a situar-se per sota dels 0 graus a les cotes més altes (per damunt dels 2.500 metres), on les nevades han estat fins i tot abundants.

 • Recull de precipitació acumulada arreu de Catalunya aquesta primavera de 2024 (Mapa: MeteoCat)
  Recull de precipitació acumulada arreu de Catalunya aquesta primavera de 2024 (Mapa: MeteoCat)
 • Diferència entre la pluja caiguda a Catalunya aquesta primavera i la mitjana climàtica de les darreres tres dècades (Mapa: MeteoCat)
  Diferència entre la pluja caiguda a Catalunya aquesta primavera i la mitjana climàtica de les darreres tres dècades (Mapa: MeteoCat)
 • Temperatura mitjana arreu de Catalunya aquesta primavera de 2024 (Mapa: MeteoCat)
  Temperatura mitjana arreu de Catalunya aquesta primavera de 2024 (Mapa: MeteoCat)
 • Diferència entre la temperatura a Catalunya aquesta primavera de 2024 i la mitjana climàtica de les darreres tres dècades (Mapa: MeteoCat)
  Diferència entre la temperatura a Catalunya aquesta primavera de 2024 i la mitjana climàtica de les darreres tres dècades (Mapa: MeteoCat)

Mostrar formulari de contacte