Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La primera trobada transfronterera entre Tavascan i la població francesa d'Ustou reuneix una vuitantena de persones

La primera trobada transfronterera entre Tavascan i la població francesa d'Ustou reuneix una vuitantena de persones

Els participants han intercanviat i degustat productes locals típics
24/08/2015 12:55

Una vuitantena de persones ha participat en la trobada transfronterera que ha tingut lloc aquest dissabte entre els veïns de Tavascan i els de la població pròxima francesa d'Ustou. Aquesta iniciativa, de caràcter lúdic i festiu, s'ha dut a terme en plena muntanya, al port de Tavascan, a 2.200 metres d'altitud, on limiten els territoris català i francès.

Els participants han intercanviat i degustat productes locals típics de cada població i també hi ha hagut actuacions musicals. La trobada ha estat iniciativa dels joves de les dues poblacions i té voluntat de consolidar-se, segons ha explicat a l'ACN l'alcalde de Lladorre (municipi on s'ubica Tavascan), Salvador Tomàs.

Tomàs remarca que la trobada ha comptat amb mig centenar de persones de la banda catalana i unes trenta de la part francesa, i s'ha mostrat satisfet de la resposta tenint en compte que el temps amenaçava pluja a primera hora del matí.

Caràcter reivindicatiu

La trobada transfronterera al Port de Tavascan té com a precedent la clàssica pujada al port de Salau des d'Esterri d'Àneu, que des de fa 28 anys reivindica l'agermanament entre catalans i occitans. La d'aquest dissabte ha tingut un caràcter més aviat lúdic i neix amb voluntat de consolidar-se.

Des de sempre els ramaders de Tavascan i Ustou s'han trobat a la muntanya per triar el bestiar seguint camins que ara són molt més freqüentats pels excursionistes. Aquest dissabte des del Pallars i des de l'Arièja els participants han pujat productes típics de la gastronomia local per fer un intercanvi acompanyats de la música d'acordió típica del Pirineu. Els pallaresos han pujat, per exemple, formatges, embotits i caviar de truita.

Tavascan fa diversos anys que manté contactes comuns amb la població fronterera francesa d'Ustou, situada a la regió del Migdia-Pirineus, al departament de l'Arieja. Ustou té una població de més de 300 habitants i repartits entre diversos nuclis disseminats.

La trobada ha estat organitzada pels veïns de Tavascan i Ustou, amb la col·laboració dels seus respectius ajuntaments i del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariegesos i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Mostrar formulari de contacte