Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La processionària del pi es torna a estendre pel Pirineu

La processionària del pi es torna a estendre pel Pirineu

L'alcalde de Tremp demana a la Generalitat tractaments per eliminar la plaga, que malmet i afebleix els boscos L'expansió també afecta de manera visible l'Alt Urgell i la Cerdanya, entre d'altres comarques
Processionària del pi
15/01/2015 11:54

La processionària del pi s'està tornant a estendre de manera alarmant pel Pirineu. El crit d'alerta l'ha llançat l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, que ha assegurat  a l'ACN que des de fa quatre anys la Generalitat no fa cap tipus de tractament als boscos per combatre la plaga. La situació també afecta comarques com l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà, on la presència de les larves a les puntes dels pins ja torna a ser més que visible.

Víctor Orrit ha demanat al Govern que apliqui mesures per combatre la processionària. L'alcalde de Tremp ha sentenciat que ''la plaga ha prosperat de manera exponencial i desmesurada'' aquests darrers anys i que afecta la qualitat silvícola dels boscos i el paisatge de la zona. Davant d'aquest fet, l'Ajuntament de Tremp està estudiant actuar de manera unilateral davant de la proliferació de la plaga. Les accions a realitzar passen per la neteja dels boscos i tractaments amb productes químics.

Per combatre la processionària es recomana diferents tractaments: col·locació de trampes amb feromones sexuals per tal de reduir la població de papallones i tractament mitjançant productes químics o bé insecticides biològics. Orrit aposta també per una neteja del bosc i aclariment de les zones amb superpoblació de pins. La situació de determinats boscos, a causa de la processionària, la qualifica de ''lamentable'' i diu que s'hi ha de posar fre de manera urgent.

La processionària

La processionària és un insecte lepidòpter que ataca totes les espècies de pins i cedres. Un cop han nascut les erugues dels ous, comencen a buscar el lloc més assolellat de l'arbre per fer el niu on passar l'hivern. Es tracta d'uns nius de pèls sedosos, d'on les erugues surten per alimentar-se, fins que al febrer o al març baixen dels pins fent les "processons" per enterrar-se i transformar-se en crisàlide.

Si s'obre un d'aquests nius, s'hi pot veure un gran nombre de larves, encara petites, però que ja poden atacar els pins. Tenen preferència per la pinassa i el pi silvestre, entre les espècies autòctones, i pel pi insigne i el pi canari, entre les introduïdes.

Perill per a les persones

L'atac de la processionària no sol matar els arbres, però els afebleix i els fa més sensibles a malalties. També els obliga a tornar a fer néixer fulla i això va en detriment de la producció de fusta. Quant a les persones, la processionària pot provocar irritacions importants. El seu control, doncs, és un problema de salut dels boscos però també de salut humana.

Mostrar formulari de contacte