El Molí de la Vall de Barcedana, al Pallars Jussà, ha estrenat aquest dimecres la temporada de producció d'oli i ha molt les primeres olives. El productor d'aquesta explotació, Ivan Caelles, ha assegurat que enguany el producte serà "més qualitat i més quantitat" que l'any passat, quan la collita va estar marcada per la sequera.
La majoria dels socis del Molí formen part de l'Associació de Productors d'Oli del Pallars Jussà, entitat que treballa per la creació d'una marca col·lectiva. Caelles ha dit a l'ACN que la producció d'olives depèn també de la varietat d'oliveres i de la zona del Pallars. Per regla general ha explicat que la producció serà "més bona" i de "més tones".
Caelles ha destacat que cada cop més, a causa del canvi climàtic, al municipi de Gavet de la Conca avancen la collita. La meteorologia i les inversions en tecnologia al molí han permès començar molt més aviat i poder fer un oli d'oliva extra verd molt primerenc.
Moltes varietats d'oliva
El moliner Sergi Arnau Castaño. confirma aquesta tendència a avançar la collita perquè de fet, segons assegura, anys enrere el més només és que es comencés a recollir les olives al començament de desembre o, com a molt aviat, al final de novembre.
L'inventari de varietats locals d'olivera que s'ha fet al Pallars, per part de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha documentat 29 varietats diferents, algunes d'elles en perill d'extinció perquè només se n'ha pogut documentar un exemplar. L'estudi que ha conclòs que "els olis del Pallars són molt rics en polifenols i àcid oleic i tenen una gran personalitat", donada per la zona on es troben. Això fa que els productors cada cop apostin més per fer olis de "monovarietats". El cupatge d'olis de varietats autòctones amb altres varietats dona resultats "molt interessants".
Al Pallars Jussà hi ha documentades 722 hectàrees de conreu d’olivera i 385 explotacions. La majoria, 295, amb menys de 2 hectàrees de superfície. Pel que fa a la producció d'olives que es pot arribar a fer, està entre les 700 tones i un milió de quilos. Al Molí de la vall de Barcedana aquesta temporada confien arribar a les 300.000 tones. L'equipament es va refer i l’any 2021 va estrenar maquinària amb tecnologia punta, que ara permet produir olis d’excel·lent qualitat i ser “molt competitius” al mercat.