Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La producció hidroelèctrica a les centrals pirinenques augmenta prop del 50% el darrer any

La producció hidroelèctrica a les centrals pirinenques augmenta prop del 50% el darrer any

Endesa atribueix l'increment del 2024 a la recuperació del règim de pluges i a la millora de l'eficiència. Les 41 instal·lacions de la demarcació de Lleida concentren el 73% d'aquesta generació d'energia a Catalunya

Presa de Rialb (Foto: RàdioSeu / arxiu)
Presa de Rialb (Foto: RàdioSeu / arxiu)
16/01/2025 11:35

La producció d’energia hidràulica per part d’Endesa a Catalunya ha crescut prop d'un 60% durant el 2024 respecte al 2023, segons dades facilitades per la companyia, que detalla que els rius Ebre, Segre i Noguera Pallaresa són els que més aportacions fan a aquest volum. De fet, un 73% de la seva producció a Catalunya la fan a la demarcació de Lleida, i principalment a l'Alt Pirineu, mentre que les centrals situades a les Terres de l'Ebre generen un 25% del total; i les conques internes de la Catalunya Central i de Girona, només un 2%.

Des d'Endesa han explicat a l'ACN que la "millora en l’eficiència en la producció hidroelèctrica" i "l’aportació de les centrals de bombeig" permeten aquest increment del 60% malgrat que l'augment d'aigua disponible ha estat de només un 20% en aquests darrers mesos. Cal recordar que el volum d'aigua que es destina a producció elèctrica el decideixen els òrgans gestors públics, que en cas del Segre, l'Ebre, la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana és la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), i sempre va darrere de la prioritat de subministrament d’aigua de boca, del regadiu o del cabal ecològic dels rius. Per a les conques internes, les decisions sobre aquests usos les pren l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

L’augment de la producció hidràulica d’Endesa no ha estat uniforme. En el cas de l'Alt Pirineu i Aran i de la regió de Lleida, que concentren 41 de les 55 centrals que la multinacional gestiona a Catalunya, l'increment ha estat del 48%. I on ha crescut més és a les conques internes (+62%), si bé aquesta àrea representa una part residual d'aquesta producció. Pel que fa a les Terres de l'Ebre, l'augment ha estat més moderat, del 25% respecte del 2023. 

Un 15% de l'energia hidràulica, des d'Estany Gento i Tavascan

Les centrals de bombeig d’Estany Gento-Sallente i de Tavascan han aportat prop de 500.000 megawatts d’energia, cosa que representa un 15% de l’energia hidràulica d’Endesa a Catalunya, percentatge d’aportació que no depèn del nivell d’aigua de rius i embassaments i, per tant, no està subjecte a les condicions climatològiques.

Endesa destaca que mentre les centrals convencionals produeixen energia de manera directa i contínua, i depenen de les variacions del nivell dels rius i pantans, les de bombeig tenen un sistema tancat de gestió de l’aigua que els permet moure-la per produir energia només quan és necessari. La seva operació quotidiana, per tant, no depèn de les condicions del riu, sinó de la disponibilitat d’energia per bombar l’aigua muntanya amunt. Això explica en part l'increment de producció en aquest tipus d'instal·lacions tot i la sequera dels darrers anys.

Inversions per millorar l'eficiència

L’any passat la companyia va dedicar a les tasques d’operació, manteniment i millora de les instal·lacions hidràuliques 31,6 MEUR. Aquesta quantitat s’ha destinat a l’operació de manteniment de les centrals, de les infraestructures com les preses i canals, i a la revisió de les turbines i la implementació de sistemes més eficients de producció. Això ha permès, segons Endesa, que les centrals puguin seguir produint amb limitats cabals d’aigua disponibles.

Des d'Endesa, d'altra banda, asseguren que la producció d’energia hidràulica “no malbarata aigua” perquè la que fan servir la "retornen íntegrament" al riu o al curs fluvial, de manera que es pot tornar a fer servir posteriorment aigües avall per regar, per consum humà o per manteniment d’ecosistemes naturals.

Mostrar formulari de contacte