La reducció de la quota de la llar d'infants a la Seu es debatrà en l'elaboració del pressupost del 2016
Rebutjada una moció de Compromís X La Seu que proposava un pagament de 100 euros mensuals per aquest servei
Els grups municipals de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell debatran en l'elaboració del pressupost del 2016 la possible reducció de la quota de la llar d'infants Els Minairons. Aquesta va ser la conclusió del debat al plenari de la moció de Compromís X La Seu que proposava la rebaixa del pagament mensual per aquest servei a 100 euros en horari normal i a 125 euros incloent l'horari extraescolar. El text no va ser aprovat.
El tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, va qüestionar la viabilitat de la proposta perquè hauria de dur-se a terme amb romanent de tresoreria, "una opció que descarta la LRSAL". Igualment, Fierro va assegurar que el preu del servei a la Seu es troba molt per sota al d'altres ciutats catalanes, "ja que en una consulta a 143 poblacions, el promig que s'obté és una quota de 163 euros al mes". També va indicar que el consistori assumeix actualment el 50 per cent del cost de cada plaça.
A més, va qüestionar les dades aportades per Compromís X La Seu en relació amb el descens de matriculacions, ja que considera que en la xifra influeix la baixada de la natalitat i població. Per Fierro, "cara a la galeria queda bé fer aquesta proposta, però no es pot trencar l'equilibri financer".
En el cas d'ERC, es va votar en contra del text instant a assolir "un pacte entre tots" i sense fixar de forma arbitrària una xifra. En aquest sentit, la regidora Berta Vidal es va mostrar convençuda que en el pressupost del 2016 es pot consensuar una proposta conjunta. Vidal també va voler deixar clar que el seu grup no creu que el tancament de La Grandalla hagi estat la causa de la davallada de matriculacions denunciada pel principal grup de l'oposició.
Per la seva banda, Pau Lozano, regidor de la CUP, va assenyalar que la moció hauria d'haver anat acompanyada de l'argumentació de suport econòmic. Pel regidor urgellenc, "seria bo aprofundir en la rebaixa i replantejar el model, tenint en compte que es tracta d'un servei bàsic al qual tothom hi ha de tenir accés". La CUP considera que assumir el cost és "només una qüestió de prioritats".
Repetició de la moció
Compromís X La Seu ja va presentar al plenari del mes passat una moció similar que també va ser descartada i que contemplava rebaixar d'altres impostos i preus públics, com ara l’IBI i el tram mínim de consum d’aigua per a locals comercials. Pel que fa a la insistència, Compromís va assenyalar que alguns grups no van expressar un total desacord amb la iniciativa, i és per això que la tornaven a presentar.
La regidora Conxita Rabassa reiterava que l'esforç econòmic de 20.000 euros hauria estat positiu per garantir la igualtat, tenint en compte també la importància de l'educació en la franja d'edat dels 0 als 3 anys. En tot cas, va mostrar la voluntat de treballar "a favor d'un pacte municipal i de fer aportacions en aquest sentit".