Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran commemora els 40 anys de la creació del Departament de Salut

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran commemora els 40 anys de la creació del Departament de Salut

Aquest dimarts s’ha presentat a Tremp l’exposició itinerant “40 anys fent salut”, que es podrà visitar fins al 4 de juliol

Celebració dels 40 anys del Departament de Salut (Foto: Departament de Salut)
Celebració dels 40 anys del Departament de Salut (Foto: Departament de Salut)
25/06/2019 19:10

La Regió Sanitària (RS) Alt Pirineu i Aran ha celebrat aquest dimarts els 40 anys de la creació del Departament de Salut (1977-2017) amb un acte que ha comptat amb la participació de la sub-directora Regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto, i el director de Serveis del Departament de Salut, Xavier Rodríguez.

Per commemorar l'efemèride, s’ha presentat l’exposició “40 anys fent salut”, una mostra itinerant amb una sèrie plafons amb un extens recull històric dels fets més rellevants de història del departament. Fins al 4 de juliol l’exposició romandrà a l’edifici de la RS Alt Pirineu i Aran, ubicat als baixos del número 22 de la plaça Capdevila de Tremp. Durant l’acte també s'ha projectat un audiovisual que recull testimonis d’empleats del Departament de Salut.

L’acte de commemoració ha estat precedit per l’entrega dels documents honorífics als membres del Club Sènior, un projecte endegat des del Departament de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran i la Sub-direcció Regional de Salut Pública. Aquest grup està format per totes les persones jubilades que han estat personal de la RS i que tenen interès i inquietud per seguir participant de manera activa amb l’administració, col·laborant en les tasques que se’ls proposa i, fins i tot, impulsant formes i pràctiques en la gestió del seu talent.

Un tast d’història

Amb el restabliment de la Generalitat provisional, l'any 1977, es va crear el Departament de Sanitat i Assistència Social, situat al Palau de la Generalitat i al passeig de Lluís Companys. El primer conseller va ser Ramon Espasa. Un any després es va crear l’estructura del Departament i dels Serveis Territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i es van iniciar les visites a institucions sanitàries pel territori per recollir informació, elaborar els estudis tècnics i planificar el mapa sanitari.

El traspàs de competències i de personal va arribar durant el 1979, amb l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. El 1980, el Departament tenia 358 treballadors, una xifra que es triplicaria un any després, quan es van regular els centres i serveis sanitaris assistencials a Catalunya. També aquell any es va elaborar el primer Mapa Sanitari de Catalunya. No va ser fins al 1983 que el pavelló Ave Maria del recinte de la Maternitat va passar a ser seu del Departament. També aquell any hi havia ja 44 Centres d’Atenció Primària arreu del país i es va constituir l’Institut Català de la Salut (ICS), que assumia les funcions de l’antic INSALUD.

La contracepció i la tuberculosi (1979), les vacunacions (1980), la donació voluntària de sang i la recomanació de no fumar (1982) van esdevenir els temes protagonistes de les primeres campanyes i materials informatius per a la població, als quals seguirien d’altres com el foment de les platges netes (1984), les drogues (1985) o l’educació sanitària. L’any 1986 es van distribuir més de quatre milions de díptics, cartells i butlletins.

Mostrar formulari de contacte