La renda agrària catalana de 2007 és la tercera més alta des de l'any 1995
Tot i així, la seva evolució s’ha vist afectada pel fort increment del cost de l’alimentació animal i altres despeses de fora del sector El valor de la producció de cereals ha crescut prop d’un 60% respecte l’any passat
La renda agrària catalana de l’any 2007 és de 1.679 milions d’euros (a preus corrents), el que suposa una disminució del 6,8% respecte a l’any 2006. Tot i el descens, és la tercera renda agrària més elevada des de l’any 1995, sent els anys 2001 i 2006 els de major volum. Així es desprèn de la darrera estimació realitzada pel Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR).
D’acord amb les estimacions realitzades, la producció final agrícola és la que va registrar un millor comportament l’any 2007 amb un increment del 8,7%, gràcies a un preus percebuts més elevats, especialment en els cereals. Per la seva part, la producció final ramadera es va mantenir invariable, tot i els baixos preus del porcí i dels conills. En canvi, van pujar els preus dels ous i de la llet. Pel que fa a la producció final forestal, va baixar un lleuger 0,1%. I com a resultant de les tres anteriors, la producció final agrària (PFA) ha augmentat un 3,2% respecte a l’any anterior, gràcies al creixement del valor de la producció agrícola.
La disminució de la renda agrària és conseqüència del fort increment de les despeses de fora del sector (12,9%). Respecte a les esmentades despeses, destaca l’augment del valor del consum dels aliments per als animals, degut a l’increment del preu de les matèries primes. S’estima que el preu dels aliments per als animals s’ha incrementat un 17,9% respecte l’any 2006, i que la quantitat consumida ha estat constant. Pel que fa a la resta de consums, destaca l’increment del valor de les despeses en adobs (28,1%), llavors i planters (6,7%), la reparació de construccions (7,1%), zoosanitaris (2,7%), i la disminució dels fitosanitaris (-5,5%).
En la producció agrícola, destaca l’augment del valor de la producció de cereals (58,4%), degut al fort creixement dels preus combinat amb un increment de la producció. Per cultius, els principals increments de quantitat i preus s’han produït en el blat i l’ordi.
Respecte a les hortalisses, el valor de la producció s’ha mantingut constant, i l’únic increment en quantitat i preu s’ha produït en cebes i alls. El decrement més significatiu en quantitat i preu ha estat el de la mongeta.
Pel que fa al sector fructícola, l’econòmicament més important de Catalunya (representa el 30% de la producció vegetal), el valor de la producció final ha experimentat un augment del 13,8%. Mentre que la quantitat produïda ha baixat un 6,9%, els preus han experimentat un creixement mitjà del 22,2% respecte a l’any passat.
Val a dir que la fruita seca ha experimentat una forta disminució tant de la quantitat produïda (-25,5%) com dels preus (-11,8%), que ha donat com a resultat una caiguda del 34,3% del valor de la producció.
Finalment, en relació als cítrics, el vi i l’oli, destaca la pèrdua de valor de la producció final de l’oli (-33%), a causa tant de la forta reducció dels preus percebuts (-22,4%) com del descens de la quantitat produïda (-13,6%). Respecte als cítrics, el valor de la producció ha pujat un 13,1%. Pel que fa al vi, creix el valor de la producció final un 7,9%.
Quant a la producció ramadera, i més concretament al principal sector agrari català, el porcí, el valor de la seva producció ha experimentat un descens del 10,7%, fruit de la baixada dels preus (-8,7%) i de la quantitat produïda (-2,2%).
No obstant això, altres sectors ramaders experimenten un comportament positiu. Així, destaca el fort increment del valor de la producció final del sector avícola ja que el valor de la producció dels ous ha augmentat un 29,3% i el de les aus un 18,3%, com a conseqüència del bon comportament dels preus del sector que han pujat un 27,6% en el cas dels ous i un 15,3% en el de les aus.
També experimenten un comportament positiu quant al valor de la producció sectors com la llet (6,6%) i el boví (4,4%), si bé el sector lleter ha experimentat una disminució del 9,1% de la quantitat produïda que no ha fet minvar el valor de la producció gràcies al bon comportament dels preus (17,3%). Pel que fa al boví, l’augment del valor de la producció s’explica per l’increment de la quantitat (6,4%) ja que els preus han disminuït -1,9%.
Finalment, s’observa una disminució del valor de la producció del 19,4% en oví-cabrum deguda, principalment, al descens de la producció en un 18,8%. Del sector cunícola, destaca la disminució del preu situada en el 16,3%.