Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La renda agrària ha caigut un 43% en vuit anys, segons denuncia Unió de Pagesos

La renda agrària ha caigut un 43% en vuit anys, segons denuncia Unió de Pagesos

13/08/2009 17:40

La renda agrària a Catalunya ha caigut un 43,7% en només vuit anys, segons dades del Departament d’Agricultura fetes públiques per Unió de Pagesos. Només el 2008, el denominat Valor Afegit Net per als pagesos ja va ser un 7,8% inferior al de 2007. 

Els agricultors i ramaders atribueixen aquesta pèrdua de poder adquisitiu al fort encariment dels costos de producció i a l'estancament dels preus que reben els productors, malgrat el fort augment del preu al qual es venen els productes. La renda agrària se situava el 2008 en 27.107 euros, mentre que el del conjunt d’ocupats de Catalunya fou de 57.167 euros. Els darrers vuit anys el sector agrari ha reculat 20 punts respecte al conjunt de l’economia catalana.

En un sol any, els preus dels fertilitzants van encarir-se un 66,8%; els preus de l’energia, carburants i lubricants van pujar un 24,4%; els productes fitosanitaris i plaguicides, un 17,9%; i els preus de l’alimentació animal, un 10,2%.

Unió de Pagesos adverteix que les noves dades "constaten i afegeixen arguments a la necessitat de celebrar urgentment un debat al Parlament de Catalunya, per tal de tractar la delicada situació del sector agropecuari i de la pagesia professional catalana". El sindicat reclama l’articulació d’una veritable política agrària catalana (la Generalitat de Catalunya té competències exclusives), així com la intervenció de les autoritats per inspeccionar i sancionar les pràctiques il·legals i els abusos de les grans distribuïdores tant contra els pagesos com contra els consumidors.

Mostrar formulari de contacte