Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Reserva de Caça de Boumort s'incorpora al programa Wildlife Estates

La Reserva de Caça de Boumort s'incorpora al programa Wildlife Estates

Aquest segell de l’Organització Europea de Propietaris de Terres reconeix les bones pràctiques en territoris o finques amb fauna salvatge. L'espai és a cavall de l'Alt Urgell i el Pallars Jussà

Panoràmica de la serra de Boumort (Foto: ACN)
Panoràmica de la serra de Boumort (Foto: ACN)
28/02/2025 10:05

La Reserva Nacional de Caça de Boumort, a cavall de l'Alt Urgell i el Pallars Jussà, ha completat el procés d’acreditació i va obtenir el reconeixement de Wildlife Estate. Aquest programa, promogut per l’European Landowners Organization (Organització Europea de Propietaris de Terres), reconeix "les bones pràctiques de gestió de territoris o finques valuoses per a la fauna salvatge", siguin públiques o privades.

Actualment a l'Estat espanyol hi ha 123 espais que tenen aquest segell. Entre tots ells sumen una superfície d'unes 717.800 hectàrees, però a Catalunya fins ara només en formava part una finca privada, que justament és a tocar de la reserva de Boumort: la propietat de Buseu. A la resta de Catalunya, no n'hi ha cap. Amb aquesta incorporació, s’integra en el programa gairebé 10.000 hectàrees contínues.

La participació en el programa Wildlife Estates permet disposar d'un "millor assessorament per a una bona gestió de la fauna a la reserva", així com "intercanviar experiències amb altres finques o reserves que comparteixen reptes similars", segons explique des de l'organització. Segons l’article 1 de la Llei 17/1991, de creació de l’RNC de Boumort, la seva finalitat és “protegir, fomentar i aprofitar, mitjançant els corresponents plans de gestió, les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i preservar els ecosistemes als quals pertanyen”.

Els indrets de Boumort

La Reserva és gestionada pel Departament d’Agricultura i té una extensió de 13.097 hectàrees i és entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre. Aquest espai abasta tot un seguit de serralades disposades transversalment de l’una a l’altra vall, d’entre les quals destaquen la serra de Boumort, que dona nom a la Reserva, la serra de Carreu, la serra de Cuberes i la serra de Batsacans. Entre els indrets que la delimiten hi ha els rius de Taús i de Noves, els Prats de Montanissell, la vall de Cabó, Sant Martí de Canals, Pessonada i Aramunt, a més dels cims de Sant Corneli (1.354 m), Montagut (1.346 m) i cap de Carreu (1.745 m). 

L’espècie característica d'aquesta RNC és el cérvol, que gaudeix en aquestes serres d’una de les poblacions més importants i ben estructurades del Pirineu. Destaca també la presència de l’isard i del cabirol. Dins la fauna, eminentment forestal, destaca la presència del gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc —totes tres espècies protegides— i la becada.

Les reserves nacionals de caça són territoris geogràficament delimitats, de característiques singulars, declarades per promoure, fomentar, conservar i protegir espècies de fauna autòctona. Estan situades en zones de muntanya de gran qualitat ecològica i paisatgística i amb fauna molt característica i del màxim interès, tant pel que fa a espècies cinegètiques com protegides en el nostre territori. Entre les primeres destaquen la cabra salvatge, l’isard, el cérvol i el cabirol. Per la seva gran extensió, aquestes zones mereixen un tractament cinegètic especial.

Mostrar formulari de contacte