Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La reserva de fauna d'Alinyà fa un seguiment del pas del llop

La reserva de fauna d'Alinyà fa un seguiment del pas del llop

Els tècnics troben pocs rastres però creuen que l’espècie es mou sovint per la zona, sense tenir una ubicació fixa Alinyà prepara una plantada popular d'arbres per al 2 de març vinent

Reserva de fauna i flora d'Alinyà
Reserva de fauna i flora d'Alinyà
04/02/2008 18:41

La Reserva de Fauna d’Alinyà està duent a terme un seguiment de la presència del llop a l’Alt Urgell. És un dels disset punts de Catalunya on s’està seguint aquest protocol.

Les observacions es fan preferentment cada cop que hi ha hagut una nevada important. Al cap d’un o dos dies, els experts mediambientals de la reserva segueixen un recorregut de 12 quilòmetres per trobar rastres dels llops.

Des que ara fa tres anys es va iniciar aquest seguiment, a Alinyà encara no han localitzat traces de l’animal. L’escassetat de nevades dels darrers hiverns tampoc no hi ha ajudat. Tanmateix, el tècnic de la reserva i col.laborador de RàdioSeu, Roger Santmartí matisa: “Això no vol dir que el llop no passi per aquí, simplement vol dir que els dies que hem fet l’observació no ha estat a Alinyà”. Sí que hi ha constància de la presència per la localització i anàlisi d’excrements de llop i pel testimoni de pastors de la zona. “Les dades són sempre molt puntuals perquè, encara que es diu que a Catalunya n’hi ha entre sis i nou, és molt probable que no hi hagin sigut simultàniament”, afirma Santmartí, que hi afegeix: “Solen ser exemplars erràtics, que es mouen per tot el Pirineu i el Prepirineu i dels quals més tard també n’han trobat rastres a França”. Això porta a concloure que no hi ha una població estable ni tan sols al Cadí –la zona on s’ha trobat més dades i on es va detectar la reaparició l’any 2005- sinó que venen de forma periòdica, preferentment a la primavera.

Pel que fa al malestar que genera el pas del llop pels atacs contra els ramats, Roger Santmartí considera que el problema ha millorat parcialment pel fet que s’ha facilitar a molts ramaders l’obtenció de gossos de protecció. “En molts casos és una mesura suficient perquè el llop eviti els ramats”, assegura.

D’altra banda, la reserva de fauna d’Alinyà està preparant per d’aquí a un mes una plantada popular d’arbres. Per això, els tècnics de la finca han fet una crida a totes les persones i famílies que hi vulguin col.laborar a apropar-se a la zona i, de passada, conèixer la tasca de preservació de fauna i flora que es duu a terme.

La data concreta serà el diumenge 2 de març, a la zona de Santa Pelaia, i es plantarà un miler de caducifolis de muntanya. De fet, l’activitat, promoguda per la Fundació Territori i Paisatge, forma part d’una plantada de 35.000 arbres que es farà simultàniament a diferents punts de Catalunya. En el cas d’Alinyà, s’ha escollit un indret on hi havia hagut una mina i on ara es vol reparar la degradació que aquesta activitat va suposar en l’entorn.

Mostrar formulari de contacte