Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La restauració de l’església de Solanell garanteix la conservació d’un conjunt inèdit de pintura romànica

La restauració de l’església de Solanell garanteix la conservació d’un conjunt inèdit de pintura romànica

El temple, ubicat a l'extrem nord del poble, portava més de 40 anys en desús i corria el perill d’una degradació irreversible

09/04/2021 11:11

A l’església de Sant Julià de Solanell s'hi està duent actualment un projecte de restauració, que ha de permetre evitar-ne la degradació i garantir la conservació de les seves pintures murals. El monument, un gran temple d’època barroca coronat per un característic campanar, està situat a l’extrem nord del poble, fora del nucli d’aquesta població del municipi de Montferrer i Castellbò, a la comarca de l’Alt Urgell. Deshabitat des de la dècada de 1980, Solanell és objecte, des de fa pocs anys, d’un projecte de recuperació del nucli per evitar la seva ruïna i el seu oblit a través de la promoció del turisme rural i cultural.

Arran del progressiu abandó del nucli, l'església portava pràcticament quaranta anys en desús i havia encetat un procés de degradació que començava a afectar els seus elements estructurals i que estava a punt d’esdevenir irreversible. La recent constatació d’almenys dos panys de pintura mural del segle XII en dues de les seves capelles laterals va motivar l’any 2018 una primera intervenció de descoberta i consolidació, a càrrec d’un equip del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya dirigit pel restaurador Pere Rovira. L'anàlisi va concloure que calia garantir l’estabilitat del temple per poder-hi fer una intervenció global.

Pintures del segle XII

Les pintures localitzades a Solanell presenten fragments ornamentals i figures antropomòrfiques realitzades al fresc sobre dues capelles laterals del temple actual, de perfil semicircular. Hi ha la sospita fonamentada que aquests dos espais formaven part de l’antiga capçalera trilobulada del temple romànic, el qual hauria estat substituït als segles XVII o XVIII pel temple actual. En qualsevol cas, es tracta d’un conjunt inèdit de pintura romànica del segle XII, l’abast del qual encara està per determinar.

Per tal de garantir la conservació d’aquest conjunt, s’ha intervingut en l’església de Sant Julià de Solanell a través d’un projecte de restauració, dirigit per l’arquitecte Saül Garreta Puig, que ha contemplat la reparació de les cobertes de llosa, amb la impermeabilització de les zones afectades i el segellat del carener, la col·locació d’un pany nou a la façana principal, la reconstrucció de la coberta piramidal del campanar -afectada per un llamp des de feia dècades-, la reparació de les esquerdes de les façanes i la demolició total de les cobertes de guix, parcialment col·lapsades, a més de l'arranjament o la substitució de les encavallades de fusta per garantir l’estabilitat de la coberta.

Projecte de restauració

El projecte de restauració, coordinat des del Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb la col·laboració de la Delegació de Patrimoni del Bisbat d’Urgell, ha estat finançat des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb una subvenció de 15.000 €, i pel Bisbat d’Urgell, amb una aportació de 2.400 €. La intervenció garanteix la pervivència de l’edifici i permetrà l’execució de noves accions per a la preservació del conjunt romànic descobert recentment.

  • Pintures romàniques a l'església de Solanell (Foto: Carles Gascón Chopo)
    Pintures romàniques a l'església de Solanell (Foto: Carles Gascón Chopo)
  • Església de Sant Julià de Solanell en el seu estat actual (Foto: Carles Gascón Chopo)
    Església de Sant Julià de Solanell en el seu estat actual (Foto: Carles Gascón Chopo)

Mostrar formulari de contacte