Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La revista 'Querol' dedica un dossier a la Vegueria de l'Alt Pirineu i Aran

La revista 'Querol' dedica un dossier a la Vegueria de l'Alt Pirineu i Aran

El treball analitza els diversos punts de vista que el projecte desperta a les comarques implicades. Al nou número també hi apareix una entrevista amb l'atleta i esquiador urgellenc Jordi Alís i un article de Joaquim Nadal
Portada del número 29 de 'Querol' (GRC)
10/11/2021 20:05

El Grup de Recerca de Cerdanya ha publicat el número 29 de la revista Querol, amb una gran varietat d’articles de temàtica cultural. En aquesta ocasió, el tema del dossier central és la Vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, pel fet de tractar-se "d'un tema de rabiosa actualitat i que actualment sembla dormir el somni dels justos", expliquen.

Els articles que hi apareixen han volgut recollir diversos enfocaments sobre aquest projecte d'estructuració administrativa, tant pel que fa al seu vessant polític com a l'econòmic o el jurídic. També s'hi analitza com veu el projecte cadascuna de les comarques implicades perquè, segons remarca el GRC, "cada terra fa sa guerra", hi ha opinions molt enfrontades sobre sobre la qüestió i el suport a la idea no és el mateix a cada vall. El document inclou articles de representants de la regió com són Joan Ganyet, Amadeu Gallart, Guillem Lluch, Gerard Sabarich, Amador Marqués i Isidre Domenjó.

La publicació incorpora una nova secció d’entrevistes a joves talents pirinencs. En aquest cas hi apareix el corredor de muntanya i esquiador urgellenc Jordi Alís, vinculat també a la Cerdanya ja que és on s'ha format en l'esquí de muntanya. De fet, actualment Alís és membre del Cerdanya Skimo Team i viu i entrena habitualment a Font-romeu.

Un dels articles el signa Joaquim Nadal, historiador, exalcalde de Girona i exconseller de Territori de la Generalitat. Nadal hi analitza 'Història de la Cerdanya', l’obra magna de recent presentació, publicada per la Diputació de Girona, sobre l'evolució de la vall des de la prehistòria fins avui. Hi han contribuït un munt d’historiadors i, segons el GRC, "difícilment serà superada durant molt de temps i esdevindrà un clàssic de referència per a qualsevol persona que vulgui introduir-se a la història de la comarca".

La revista Querol també inclou articles d’opinió sobre temàtiques d’actualitat, com són les entrompades col·lectives en l’era de la COVID-19, l’auge de les criptomonedes entre el jovent de Cerdanya o bé la nova bombolla immobiliària a la comarca.