Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Ruta El Cinquè Llac, guardonada com a millor producte actiu de Natura a Fitur

La Ruta El Cinquè Llac, guardonada com a millor producte actiu de Natura a Fitur

Reñé ha anunciat la creació de noves propostes turístiques vinculades a la figura de Gaspar de Portolà. El Pirineu i les Terres de Lleida han tancat el 2016 amb un 8 per cent més de turistes i pernoctacions
Participació d'entitats i empreses a FITUR (Foto: Diputació de Lleida)
18/01/2017 19:24

Les propostes turístiques de les comarques de Lleida tenen un lloc destacat en l'oferta turística de Catalunya a la 37a edició de la Fira Internacional de Turisme-Fitur 2017, que s’ha inaugurat aquest dimecres a Madrid i romandrà oberta al públic fins diumenge, 22 de gener. La Diputació de Lleida, per mitjà del Patronat de Turisme, participa a Fitur dins l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme amb les marques “Pirineus” i “Terres de Lleida” per tal de donar a conèixer tota l'oferta de turisme que proposa la demarcació (neu, turisme actiu i esports d'aventura, natura, productes culturals i gastronòmics, etc.), a més de la seva capacitat internacionalitzadora.

L’oferta relacionada amb el turisme sostenible també hi té un paper destacat amb motiu que l’Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat la designació de l’any 2017 com a Any Internacional de Turisme Sostenible per al desenvolupament. D’altra banda, la Ruta El Cinquè Llac ha estat guardonada com a millor producte actiu de Natura a Fitur.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha aprofitat l'esdeveniment per explicar que per mitjà de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i del Patronat de Turisme, s'està treballant en la creació d’un seguit de rutes turístiques a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida vinculades amb la figura històrica del lleidatà Gaspar de Portolà, fill d’Os de Balaguer, a la Noguera, i primer governador de Califòrnia (del 1767 al 1770), explorador i fundador de San Diego i Monterrey, a Califòrnia.

Reñé ha subratllat que l'ens provincial continua treballant "en iniciatives destinades a la internacionalització". D’una banda, amb la senyalització de les cinc rutes d’evasió dels jueus de l’Holocaust pel Pirineu de Lleida, que formen part del projecte ‘Perseguits i salvats’, i ara a través de l’empremta de Lleida en terres americanes, aprofitant aquesta figura històrica, molt reconeguda als Estats Units, en el marc del tercer centenari del seu naixement.

Gaspar de Portolà, nascut a Os de Balaguer i fill d’una família noble de la ciutat de Balaguer, tenia possessions senyorials a Àger (la Noguera) i Castellnou de Montsec (el Pallars Jussà). També va estar vinculat amb la Val d’Aran, on la seva família va viure al que és ara el Parador d’Arties. D'altra banda, a la ciutat de Lleida hi va construir un hospici d’orfes amb el seus béns, concretament a l’edifici que actualment és el Palau de la Diputació de Lleida.

Una vegada les noves rutes estiguin totalment estructurades, s’afegiran a la resta de productes turístics que promociona el Patronat de Turisme.

Promoció de les distincions mundials

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i els diferentes consells comarcals, entre els quals hi ha el de l'Alt Urgell, promocionen a Fitur tota l'oferta de turisme que proposa la demarcació. En destaquen els elements patrimoni cultural i natural que han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, com les falles i les festes del foc, la Vall de Boí o el conjunt d'art rupestre del final de la prehistòria a l'arc mediterrani de la península Ibèrica.

També es promociona l’astroturisme, una de les principals bases econòmiques de la zona del Montsec, i més després que fos certificada com a Destinació Turística i Reserva Starlight, una distinció que atorga la Fundació Starlight, vinculada a la UNESCO. També la Val d'Aran ha obtingut el reconeixement mundial en convertir-se en la primera destinació de muntanya del món que té la certificació Biosphere Destination atorgada per l'Institut de Turisme Responsable. Un altre aspecte destacable és el del turisme sostenible.

El Cinquè Llac, premiat a Fitur

Fitur i la revista Aire Libre han concedit el premi al millor producte de turisme actiu en l’apartat de Natura  a la Ruta El Cinquè Llac, l’itinerari circular de senderisme en 5 etapes pel Pirineu de Lleida, entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, amb sortida i arribada a la Pobla de Segur. La ruta ha estat premiada en el marc del XXII Concurs del millor producte de turisme actiu que convoca anualment el saló Fitur, amb la col·laboració de la prestigiosa revista de natura Aire Libre, amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament i la comercialització de la indústria turística i projectar aquells productes turístics de major qualitat.

El diploma acreditatiu ha estat lliurat aquest migdia per la directora de la revista Aire Libre, Paloma Fernández, en un acte que ha tingut lloc a l’estand de Catalunya i que ha tingut la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. També hi han assistit els presidents dels consells comarcals del Pallars Jussà i de l’Alta Ribagorça i diferents empresaris de la zona.  El guardó l’ha recollit Núria Martí, de l’agència receptiva Pirineu Emoció.

Amb motiu d’aquest guardó la revista Aire Libre publicarà un reportatge sobre la Ruta El Cinquè Llac.

El millor registre turístic dels darrers 7 anys

El sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida ha tancat l’any 2016 amb el millor resultat dels darrers 7 anys, tant en el nombre de visitants com de pernoctacions als establiments de turisme reglat (hotels, cases de turisme rural, càmpings i apartaments turístics), segons l’enquesta d’ocupació turística de l’INE. Aquestes dades d’ocupació situen el balanç del 2016 com el millor des de l’any 2009 fins ara. Les xifres són provisionals pel fet que l’INE encara no ha publicat els nombres dels visitants i de les pernoctacions del mes de desembre de turisme rural, càmpings i apartaments turístics, tot i que no es preveu que puguin modificar gaire els percentatges anuals.

Les dades provisionals situen el nombre de turistes allotjats en establiments de turisme reglat de la demarcació de Lleida durant l’any 2016 al voltant d’1.100.000 visitants i les pernoctacions per sobre de 2.725.000. Aquestes xifres provisionals situarien  l’increment produït l’any 2016 amb relació a l’any anterior per sobre del 8 % en el nombre de visitants i un augment del 7,40 % en el de pernoctacions, quan es van registrar 1.031.547 visitants i es van fer 2.514.165 pernoctacions l’any 2015.

El turisme estranger, per la seva banda, ha mantingut un any més el seu creixement fins a situar-se en el millor registre des que el Patronat de Turisme fa un seguiment de les dades d’ocupació. En concret, el turisme internacional ha tornat a experimentar un nou creixement enguany amb relació a l’any 2015 d’un 13 % en el nombre de visitants i un 8,45 % en el nombre de pernoctacions, de tal manera que el resultat de l’any 2016 pel que fa al turisme estranger és el millor de tots els temps a la demarcació de Lleida. Les comarques de Ponent van rebre l’any 2016 uns 171.000 turistes estrangers, els quals van efectuar unes 426.000 pernoctacions i van representar el 15,6 % del volum total de visitants i pernoctacions que es van dur a terme a la demarcació lleidatana. L’any 2015 la xifra de turistes estrangers es va situar en 158.323 i les pernoctacions que van fer van ser 374.783.

Mostrar formulari de contacte