La Sala La Cuina de la Seu d'Urgell acull l'exposició 'Que nos zurzan', de Sandra March
La mostra, que es podrà visitar fins al 29 de febrer, és un projecte que va iniciar-se l'any 2015 amb una convocatòria oberta per trobar persones disposades a donar visibilitat a les seves cicatrius
L'artista urgellenca Sandra March ha inaugurat aquest divendres a la Sala La Cuina de la Seu d'Urgell l'exposició 'Que nos zurzan'. La mostra es podrà visitar fins al 29 de febrer, de dimarts a divendres de 17 a 21 hores, i els dissabtes de 10 a 14 hores.
El projecte de l'exposició va iniciar-se l'any 2015 amb una convocatòria oberta a través de les xarxes socials. March va buscar persones disposades a donar visibilitat a les seves cicatrius i a compartir les històries que les expliquen. "Es tracta de petits relats anònims que adquireixen un caràcter universal, perquè situen l'espectador en escenaris i moments de la vida que tothom pot reconèixer com un record o contemplar com una possibilitat", explica l'artista de la Seu.
A partir d'aquest material, l'autora reflexiona sobre els tabús de l'estètica. "Habitualment ocultem les imperfeccions perquè la societat ens ensenya a mostrar-nos sense defectes. El cos canònic és el blanc, nu, sense pèl, sense arrugues i sense marques. Però les ferides i les seves cicatrius són les empremtes corporals d'esdeveniments biogràfics. Les nostres 'costures' ens identifiquen i hem d'aprendre a no avergonyir-nos-en, a ensenyar-les i a lluir-les", remarca.
En aquesta exposició es recullen les diferents formes en què Sandra March assenyala aquests "sargits". Així, s'hi pot veure un llibre que va ser la gènesi del projecte, peces de vestir que l'artista dissenya per mostrar les nostres cicatrius en lloc d'ocultar-les, joies que les converteixen en un trofeu i obres audiovisuals que les interpreten en clau musical, fent-les sonar imaginant què passaria si fossin solcs en un vinil.
Humor, emoció i reflexió
Sandra March, nascuda el 1974 a la Seu d'Urgell, ha viscut a Miami i París. Actualment resideix a Barcelona. Va estudiar a la Universitat de Barcelona i es va llicenciar en Magisteri, Filosofia i Belles Arts. El seu objectiu és fer universals les històries quotidianes. Usant l'humor, l'emoció o la reflexió, desenvolupa projectes artístics multidisciplinars -personals, col·laboratius, crítics i/o desenvolupats en contextos no artístics - que es concreten en instal·lacions, obres participatives i publicacions, amb el cos, la biografia i el gènere com a temes principals, i el sentit crític, el compromís i l'educació com a valors.
El seu procés creatiu arrenca amb un període de documentació i investigació que li proporcionen els fonaments teòrics sobre els quals construir la proposta. A continuació, les diferents tècniques, materials, així com les col·laboracions amb altres artistes i persones d'altres àmbits (ciència, música, costura, poesia, etc.), li permeten desenvolupar diferents aproximacions que es complementen i enriqueixen, fins que el conjunt d'obres són capaces d'oferir una visió calidoscòpica, amb dibuix, escultura, brodat, acció, pintura, llibres, so, poesia, que es barregen i integren.
Àmplia trajectoria artística
March ha realitzat més de quinze exposicions individuals, principalment a Espanya, França i els Estats Units. Les més destacades són les que va protagonitzar al Museu d'Art de la Pell de Vic (2011), la galeria Raíña Lupa de Barcelona (2012), l'Art Center South Florida de Miami (2017) i l'atelier Alain de París. Ha participat en més de quaranta exposicions col·lectives a Europa, Amèrica i Àsia.
Les seves obres formen part de diverses col·leccions en museus i institucions, entre les quals hi ha la National Museum of Women in the Arts de Washington DC, el Center for Book Arts de Nova York, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i Universitats com la de Miami, la Politècnica de València o la de Barcelona.
També ha obtingut diferents beques i premis, com la IV Beca Ciutat de Vic a la Creació Artística (2010) i el Primer Premi Francisco Pino de Poesia Experimental de Valladolid (2013). A més, ha realitzat diverses residències artístiques, entre les quals destaca la del Pyramid Atlantic Art Center de Washington (2015) i la del Centre de Creació Alfara StudDio de Salamanca (2014). Sandra March ha treballat com a professora, conferenciant o tallerista en diverses universitats, institucions d'art, museus i centres educatius.