La Sala Sant Domènec s'omple per a l'homenatge a les víctimes del franquisme
Onze dels represaliats a l'Alt Urgell i Cerdanya van rebre personalment el reconeixement oficial El col.lectiu lamenta que no s'hagi jutjat els responsables dels assassinats, tortures i persecucions durant la dictadura
La Sala de Sant Domènec es va omplir per a l'acte d'homenatge a les víctimes de la dictadura franquista a l'Alt Urgell i Cerdanya. Onze dels represaliats, en alguns casos supervivents de la postguerra, hi van assistir personalment per aportar el seu testimoni i rebre el reconeixement oficial, impulsat pel Departament d'Interior i Relacions Institucionals.
Un dels represaliats més veterans, Eleuteri Cirici, es va mostrar emocionat per l'homenatge. Cirici va recordar les penúries sofertes a l'inici de la dictadura i va expressar el desig que no torni a passar mai més. Així mateix, va fer una crida a les noves generacions perquè no s'oblidi els milers de catalans que van patir la mort, la presó, l'exili o la marginació per les seves idees o la seva condició social.
La intervenció a l'acte per part dels homenatjats va anar a càrrec d'un dels urgellencs que va viure la repressió a les acaballes de la dictadura, Jordi Mas Capdevila. En el seu discurs, Mas va valorar que s'hagi superat aquella etapa, però va lamentar que, a diferència d'altres dictadures, no s'hagi jutjat ni inhabilitat els qui van ser responsables d'assassinats, tortures o persecucions.
L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va considerar que el reconeixement era un acte de justícia necessari, que era un deure moral de les institucions.
L'acte va comptar amb el lliurament d'un diploma de reconeixement als represaliats que van ser lliurats per Josep Vendrell i Albert Batalla en mà a Antoni Besolí Erola; Eleuteri Cirici Mora; Vídua de Marcelino Ginesta Reus; Albert Laguarda Maurell; Jordi Mas Capdevila; Joan Solé Capdevila; Vídua de Ramiro Brufau Basanta; Rosendo Perdigués Saldes; Tino Vilella Bullich; i Bonaventura Lladós Gallart.
L'homenatge es va cloure amb l'actuació del violinista Joan Benavent Peiró que va interpretar 'La chacona' en re menor de Johann Sebastian Bach, obra basada en la successió de diferents corals de la litúrgia protestant que simbolitzen l'esperança.
La cita de la Seu ha format part dels 24 actes que ha programat la Generalitat per reconèixer públicament les víctimes del franquisme arreu de Catalunya. A l'acte, en què s'hi van aplegar veïns de l'Alt Urgell i la Cerdanya, també va intervenir la historiadora Sol Gasch, la qual ha centrat la seva tasca investigadora en l’estudi sobre processos culturals, socials i econòmics de la nostra comarca.