La Salle La Seu incorpora un robot humanoide per millorar el rendiment d'alumnes amb TEA
El projecte pioner de robòtica social 'DivInTech' es desenvolupa en coordinació amb la Universitat LS Ramon Llull i el Campus La Salle de Madrid. Ara es dóna a conèixer a les famílies de cara a seleccionar-ne els possibles usuaris
El Col·legi Salle de la Seu d’Urgell ha incorporat als seus mitjans formatius un robot humanoide, la Mika, que entre moltes altres funcions pot ajudar a millorar l’activitat d’infants amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Aquesta és la funció que se li ha encomanat de moment, amb l'objectiu d'afavorir-ne el desenvolupament i la socialització.
El projecte de "robòtica social", anomenat 'DivInTech' (Diversitat, Inclusió, Tecnologia), és pioner a escala estatal i per això compta amb la implicació del campus de la Universitat La Salle Ramon Llull, a Barcelona, i del Campus Madrid de La Salle. Gràcies als seus sensors amb micròfons, altaveus i càmeres, el robot pot fer reconeixements facials o detectar les emocions.
La professora Meritxell Nieto, coordinadora d'aquest pla a la Seu, ha explicat a RàdioSeu que actualment el donen a conèixer a les famílies que hi poden estar interessades -aquest dimarts n'han fet una presentació a l'escola- i posteriorment, en coordinació els altres centres participants, se seleccionarà els alumnes amb Necessitats Educatives Especials que hi prendran part. Més endavant, es programarà la Mika perquè pugui interactuar de manera personalitzada amb cada infant seleccionat. Nieto ha indicat que "és un projecte que ja va néixer fa temps", perquè el col·legi urgellenc ja treballava en activitats de robòtica, però que els darrers dos anys s'ha pogut consolidar aquest esforç amb el nou robot, gràcies a la col·laboració i aportació de l'empresa familiar A. Miquel-Linde i de la companyia elèctrica urgellenca PEUSA.
De la seva part, la Universitat La Salle Ramon Llull ha elogiat l'experiència que ja té La Salle La Seu en aquest àmbit i, per això, consideren que s'ha creat una "simbiosi perfecta" per desenvolupar aquesta actuació. El centre barceloní hi aporta la seva extensa recerca en tecnologia i robòtica educativa social, el complex urgellenc ofereix els seus coneixements en atenció a la diversitat i el campus de Madrid (UAM) hi incorpora l'experiència en psicopedagogia i psicologia relacionada amb el TEA.
Des de La Salle, a més a més, hi afegeixen que les possibilitats de programació de la Mika són molt àmplies i potser "infinites", per la qual cosa se li pot donar d'altres utilitats en el futur.
#EnImatges Presentació del projecte 'Mika' de robòtica social amb l'alumnat del SIEI, a @LaSalleLaSeu. La iniciativa es duu a terme amb la col·laboració de la Universitat La Salle Ramon Llull i la Universitat del Campus Madrid La Salle. pic.twitter.com/eBtaxpoYyA
— RàdioSeu (@RadioSeu) October 18, 2022
Presentació al conseller González Cambray
Precisament aquest divendres mateix, La Salle La Seu ha presentat DivIntech al conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep González Cambray. Ha estat en el marc de la commemoració del 50è aniversari de l'empresa A. Miquel-Linde, un dels patrocinadors del projecte. Meritxell Nieto i la directora del centre educatiu urgellenc, Anna Sansa, han explicat personalment a González Cambray el funcionament de la Mika i n'han fet una demostració pràctica.
L'acte, a la població de Sidamon, ha servit per fer un reconeixement públic a l'empresari Antoni Miquel, pel "suport incondicional" que ha donat en tot moment al desenvolupament d'aquest programa. Actualment la companyia A. Miquel és concessionari oficial de la marca d'elevadors i traspalets Linde per a les demarcacions de Lleida i Tarragona i el Principat d'Andorra.
Mika el robot pedagógic finançat per @amiquellinde a @LaSalleLaSeu suport a l’autisme @educaciocat pic.twitter.com/GaZ5lru685
— Territoris (@territoriscat) October 21, 2022