Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu, al capdavant en l'ús del català en l'àmbit comercial i públic

La Seu, al capdavant en l'ús del català en l'àmbit comercial i públic

La capital alturgellenca, amb un índex del 79%, només és superada per Olot a l’estudi Ofercat Els mitjans de comunicació i l’Administració de l’Estat, els més deficitaris
Ofercat - Estudi Llengua Catalana
13/05/2009 17:29

El català gaudeix de bona salut a la Seu d’Urgell en l’àmbit comercial i de serveis públics, en comparació amb la mitjana de les principals ciutats catalanes. La capital alturgellenca ocupa la segona posició de l’estudi Ofercat, només superada per Olot.

L’anàlisi, elaborat pel Consorci per a la Normalització Lingüística, conclou que la Seu d’Urgell té un índex del 79% en l’oferta en català, en la qual s’hi inclou tant els comerços com l’educació, la sanitat, l’oferta d’oci i els mitjans de comunicació, entre d’altres. Segons els autors, “els sectors o àmbits en què influeix el nombre de catalanoparlants inicials de la població (com ara comerços i associacions) també tenen un índex d’oferta important”. En canvi, els sectors més deficitaris, entre els quals s’assenyala els mitjans de comunicació i l’Administració de l’Estat, “són aquells que, també a La Seu, tenen més deficiències d’oferta en català”. L’ús als mitjans de comunicació baixa fins a només el 38%, essent la ràdio la que oferta més continguts en català, amb un índex de 60.

Per darrera de la Seu, amb un índex general encara superior al 70%, se situen ciutats com ara Tremp, Manresa, Girona, Tortosa, Lleida, Reus i Terrassa.

La cara negativa de l’estudi és que la cua de la llista està monopolitzada per les ciutats de l’àrea metropolitana, on es concentra la majoria de la població catalana. La pitjor classificada és Santa Coloma de Gramenet (51%). La precedeixen Cornellà de Llobregat (54%) i l’Hospitalet (59%), mentre que la ciutat de Barcelona se situa en el 64%; i Sabadell, en el 67%, el mateix resultat que Tarragona.

En general, aquests índexs se situen uns 5 punts per sota del percentatge de població que sap parlar català i entre 10 i 20 punts per sobre dels que saben escriure’l. Així, per exemple, a la Seu aquests percentatges són respectivament del 85% i el 58%, mentre que a Santa Coloma baixen fins al 55% i el 35%.

A la capital urgellenca, el treball es va fer mitjançant entrevistes a 400 comerços i empreses de serveis de la ciutat, sobre un univers de 1.718 i amb un marge de confiança del 95,5%. Les enquestes s’han realitzat assistides per ordinador amb el sistema CATI. Els entrevistadors no s’identificaven a l’interlocutor fins que no se sabia l’idioma de resposta a la trucada. Es va elaborar entre octubre i desembre de 2007. El treball de camp i tractament de les dades ha estat realitzat per l’Institut Opinòmetre.

L'estudi Ofercat ha estat presentat a la Seu per la directora general de Planificació i Foment de la Secretaria de Política Lingüística i vicepresidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Paquita Sanvicén; el president del Centre de Normalització Lingüística de Lleida, Xavier Macià; el membre de la Comissió Ofercat, l'alturgellenc Joan Solé; la tècnic del CPNL, Teresa Vilaró;  i l'alcalde de la Seu, Albert Batalla.

Batalla ha subratllat la satisfacció pel diagnòstic positiu de l'estudi. "És una bona notícia i un estímul per a la convivència al voltant de la llengua catalana, que ha d'esdevenir un punt de trobada per a tothom", ha remarcat. En les conclusions s'ha assenyalat que la capital urgellenca "ha sabut activar mecanismes perquè l'impacte de l'onada de nouvinguts dels últims anys hagi tingut una incidència mínima en l'oferta del català".