La Seu aposta per internacionalitzar el formatge artesà
El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha inaugurat aquest dissabte la Fira de Sant Ermengol, que engloba la 21a Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Les formatgeries Mas d'Eroles, Serrat Gros, Castell-llebre i La Reula, premiades al concurs anual
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Cuiraneta, juntament amb l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, acompanyats per la tinenta d'alcalde de Promoció de la Ciutat, Mireia Font, i el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha inaugurat aquest dissabte la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell. Ciuraneta i Batalla també han presidit l’acte de lliurament del Premi Amic del Formatge al xef català Nandu Jubany, en reconeixement a la defensa i promoció del formatge artesà, així com el lliurament dels Premis del 21è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu.
En els parlaments inaugurals, Ciuraneta ha manifestat que el certamen urgellenc és “una fira per a gaudir-la amb tots els sentits, amb el formatge artesà com a gran protagonista i referents culinaris com el Nando Jubany”. El conseller ha indicat que la Seu reivindica "més que mai", que el formatge artesanal "forma part del tarannà i de la seva manera de relacionar-se amb el món". En aquest punt, Ciuraneta ha afirmat que “el formatge ha estat i és una bona alternativa per dinamitzar la muntanya i assolir la sostenibilitat territorial. "Ajuda a mantenir la multifuncionalitat del Pirineu i evita el risc de despoblament", ha dit. I ha afegit: "És vital que al territori hi hagi gent i que la seva economia estigui diversificada amb el sector primari".
El conseller Jordi Ciuraneta també ha constatat que per competir amb els països de grans tradició formatgera cal fer-ho "amb la qualitat, la diferenciació i sabent comunicar" perquè tot bon producte "s’ha de saber vendre, crear imaginari i presència en la ment del consumidor".
Per la seva part, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha afirmat una vegada més que “la Fira és l'aparador de la ciutat, en què s'hi congrega molta gent vinguda d'arreu del país, essent un repte i una excel·lent oportunitat per mostrar el bo i el millor de la ciutat i la comarca”. Batalla ha remarcat també en la inauguració d'aquesta fira mil·lenària que fa vint-i-un anys es va especialitzar en un producte agroalimentari com és el formatge artesà fet al Pirineu. “La fira ha aconseguit esdevenir un referent a tot el país, i també a fora de Catalunya, i alhora s'ha creat un relat de ciutat que fa que la Seu d'Urgell pugui ser reconeguda com la capital del formatge”, ha asseverat.
Al respecte, l'alcalde urgellenc ha avançat que “a partir d'ara caldrà fer passos per entrar en projectes europeus, tot col·laborant amb d'altres territoris pirinencs, més enllà de Catalunya, amb l'objectiu de fixar la Seu d'Urgell com el motor del formatge artesà del Pirineu”.
Guanyadors del 21è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
El lliurament de premis del 21è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu s'ha dut a terme cap a les dues del migdia a la sala polivalent. Aquests en són els resultats per categories:
MATONS i RECUÏTS
Diploma medalla d'or: Brossat Castell-llebre
Diploma medalla de plata: Mató Villa Villera
Diploma medalla de bronze: Recuit Mas el Lladré
FORMATGES FRESCOS
Diploma medalla d'or: Formatge fresc Quesos Radiquero
Diploma medalla de plata: Formatge fresc Villa Villera
Diploma medalla de bronze: Formatge fresc La Reula
CABRA ÀCIDA
Diploma medalla d'or: Truc Formatgeria Taüll
Diploma medalla de plata (ex-aequo): La Carbonera Formatges Cuirols i El Cuirol Formatges Cuirols i Baridà-Baridà
Diploma medalla de bronze: desert
CABRA ENZIMÀTICA
Diploma medalla d'or: Montsec Quesos Benavarre
Diploma medalla de plata: Tomme Gaec la Ferme du Bignau
Diploma medalla de bronze: Los Meleses Quesos Radiquero
VACA ENZIMÀTICA
Diploma medalla d'or: Reixagó-Reixagó
Diploma medalla de plata: Puigpedrós Molí de Ger
Diploma medalla de bronze:Ermesenda Mas d'Eroles
VACA PASTA TOVA:
Diploma medalla d'or: Gebrat d'Obaga Mas d'Eroles
Diploma medalla de plata: Sant Ignasi Reixagó
Diploma medalla de bronze: Maimó Mas el Lladré
OVELLA ENZIMÀTICA
Diploma medalla d'or: Pur Brebis des Pyrénées
Diploma medalla de plata: La Carbassa Vall de Meranges
Diploma medalla de bronze: La Leze
OVELLA PASTA TOVA
Diploma medalla d'or: Tou de Casa Mateu
Diploma medalla de plata: Llanut Mas Marcè
Diploma medalla de bronze: Cremós de Girul Vall de Meranges
FORMATGES AMB CONDIMENTS
Diploma medalla d'or: Lo Pebrat Serrat Gros
Diploma medalla de plata: 4 Herbes Mas d'Eroles
Diploma medalla de bronze: desert
TUPI/GAZTAZARRA
Diploma medalla d'or: Gaztazarra Baztarrika
Diploma medalla de plata: Gaztazarra La Leze
Diploma medalla de bronze: Gaztazarra Aramburu El Karte
FORMATGES BLAUS
Diploma medalla d'or: Blau de Jutglar
Diploma medalla de plata: Blau de Vilavella Formatges de Vilavella
Diploma medalla de bronze: Blau de Sora Mas Rovira
IOGURTS i LLETS FERMENTADES
Diploma medalla d'or: Iogurt de vaca La Reula
Diploma medalla de plata: Iogurt de vaca Mas el Lladré
Diploma medalla de bronze: iogurt d'ovella Mas Marcè
(Nota de premsa de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell - Montse Rovira)